Siirry pääsisältöön

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia.


TAMMIKUU


Merit Riihonen: Mitä ikinä haluat (Karisto)

Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.

 

Iida Rauma: Hävitys - tapauskertomus (Siltala)

Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen. 


Pertti Saloheimo: Meren ja tulivuoren välissä (WSOY)

Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys-kirjalta.


Jemma Hatt: Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma)

Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ja on kuulemma hyvä. :) 


Jani Toivola & Saara Obele: Poika ja perhostunne (Otava)

Poika ja hame -kirjasta tuttu Roni tutustuu kesälomalla uuteen poikaan, jonka ajatteleminen aiheuttaa kutinaa vatsassa.

 

Mila Teräs & Hannamari Ruohonen: Ensilumi (Karisto)

Kuvakirja Tuiskusta ja vaarista, joka valmistautuu taitoluistelunäytökseen kimaltavassa esiintymisasussa.


David Sundin: Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi (Tammi)

Kirja, joka vastustelee lukemistaan kaikin keinoin. Kirjailijan mukaan kirja on aikuisille haasteellinen lukea ja hillittömän hauska lapsille, jotka saavat kuunnella aikuisen lukuyrityksiä.

***

HELMIKUU


 Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja (Otava)

Alun perin jo vuonna 1956 suomennettu kuubalais-italialaisen kirjailijan romaani kertoo yrityksestä murtautua ulos naiselle määrätystä roolista.

***

MAALISKUU


Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto)

Nuortenkirja k-pop-faniudesta ja nuoruuden epävarmuudesta.

 

Siiri Enoranta: Maailmantyttäret (WSOY)

Utopia Maailmankoti-nimisestä paikasta ja viidestä tytöstä on sekä seikkailukertomus että tarina rohkeudesta ja ystävyydestä.


Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot (Kosmos)

Ensisijaisesti äänikirjaksi kirjoitettu dialogiromaani (lukijoina Pihla Viitala ja Samuli Niittymäki) kahden ihmisen välisestä hetkestä.

 

Arla Kanerva: Lopun aikoja (Kosmos)

Esikoisromaani ihmiskunnan viimeisistä hetkistä utopistisessa maailmassa.


Maggie O'Farrell: Hamnet (S&S)

1500-luvun lopun Englantiin sijoittuva historiallinen romaani kuvittelee erään englantilaisen näytelmäkirjailijan arvoitukseksi jääneen vaimon ja kolmen lapsen, erityisesti 11-vuotiaan Hamnet-pojan elämää.

 

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa (WSOY)

Kolmessa aikatasossa liikkuva kertomus tarinoiden voimasta on varmasti taas doerrmaisen koukuttava lukuromaani. 


Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (WSOY)

Palkittu, kiitelty, lukijat ihastuttanut (Goodreadsin arvioiden keskiarvo 4,35!) moniääninen romaani toiseutetuista äänistä.


Merete Mazzarella: Violetti hetki (Tammi)

Mazzarellan veljen kuolemasta kertova teos käsittelee kuolemaa myös laajemmin kirjallisuudessa ja valottaa veljen elämän kautta myös homoseksuaalisuuden historiaa.

***

HUHTIKUU


Heidi Väätänen: Chloé S:n sanakirja (Gummerus)

Kielellä leikittelevä esikoisromaani nuorista naisista, muistamisesta ja katoavasta kielestä kuulostaa omaperäiseltä.


Sally Salminen: Aikani Amerikassa (Teos)

Salmisen omaelämäkerrallinen teos kertoo ahvenanmaalaisen viljelijäperheen tyttären vuosista kotiapulaisena Manhattanin yläluokkaisissa perheissä 1930-luvulla. Vuonna 2018 julkaistu Juha Hurmeen suomennos Salmisen Katrina-romaanista oli minulle yksi sen vuoden parhaista kirjoista.

***

TOUKOKUU

Laura Baldini: Uuden ajan opettaja (Bazar)

Historiallinen romaani Montessori-pedagogiikan kehittäjä Maria Montessorin kiehtovasta elämästä 1900-luvun alun Euroopassa.


Adam Kay: Kayn poppakonstit. Lääketieteen ällö ja hullu historia. (Art House)

Kayn anatomia luettiin meillä alakoululaisen toimesta melkein puhki, joten tekijän toinen lasten tietokirja menee ehdottomasti lukulistalle.

***

Mitä kevään kirjauutuuksia odotat eniten? Löytyykö jokin näistä kirjoista jo lukulistalta? :)

Kommentit

  1. Uuden ajan opettaja löytyy omastakin listaltani. Monta hyvää vinkkiä löytyy listaltasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

100 on hyvä numero, hän ajatteli, se on tasapainoinen luku. Sillä on neljä jalkaa, se tuoksuu Omolle ja se on kissa. Niinpä Jonas osti appelsiineja. Hän osti niitä neljä, yhtä monta kuin kissalla on jalkaa, ja saippuaa, samanlaista kuin mitä mummolassa oli ollut hänen lapsuudessaan. Vihreää ja mäntysuovan tuoksuista. Tällaisen saippuan olemassaolon Jonas ehdottomasti hyväksyi, ei pelkästään sen nostalgia-arvon takia vaan myös yleisen hygienian. Tämä on ensimmäinen kirja, jolla osallistun Sivumennen-podcastin ja -blogin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea vuoden aikana 12 vielä lukematonta kirjaa omasta hyllystä. Miki Liukkosen Lapset auringon alla on odottanut hyllyssä lukemistaan jo useamman vuoden ajan, muistaakseni ilmestymisvuodestaan (2013) lähtien. Liukkonenhan on oululainen kirjallisuuden enfant terrible ; nuoren, boheemin, vähän hullun rappiorunoilijan perikuva, joka väitti - kenties vain puolivakavissaan - uudistavansa suomalaisen kirjallisuude