Siirry pääsisältöön

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia.


TAMMIKUU


Merit Riihonen: Mitä ikinä haluat (Karisto)

Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.

 

Iida Rauma: Hävitys - tapauskertomus (Siltala)

Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen. 


Pertti Saloheimo: Meren ja tulivuoren välissä (WSOY)

Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys-kirjalta.


Jemma Hatt: Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma)

Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ja on kuulemma hyvä. :) 


Jani Toivola & Saara Obele: Poika ja perhostunne (Otava)

Poika ja hame -kirjasta tuttu Roni tutustuu kesälomalla uuteen poikaan, jonka ajatteleminen aiheuttaa kutinaa vatsassa.

 

Mila Teräs & Hannamari Ruohonen: Ensilumi (Karisto)

Kuvakirja Tuiskusta ja vaarista, joka valmistautuu taitoluistelunäytökseen kimaltavassa esiintymisasussa.


David Sundin: Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi (Tammi)

Kirja, joka vastustelee lukemistaan kaikin keinoin. Kirjailijan mukaan kirja on aikuisille haasteellinen lukea ja hillittömän hauska lapsille, jotka saavat kuunnella aikuisen lukuyrityksiä.

***

HELMIKUU


 Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja (Otava)

Alun perin jo vuonna 1956 suomennettu kuubalais-italialaisen kirjailijan romaani kertoo yrityksestä murtautua ulos naiselle määrätystä roolista.

***

MAALISKUU


Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto)

Nuortenkirja k-pop-faniudesta ja nuoruuden epävarmuudesta.

 

Siiri Enoranta: Maailmantyttäret (WSOY)

Utopia Maailmankoti-nimisestä paikasta ja viidestä tytöstä on sekä seikkailukertomus että tarina rohkeudesta ja ystävyydestä.


Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot (Kosmos)

Ensisijaisesti äänikirjaksi kirjoitettu dialogiromaani (lukijoina Pihla Viitala ja Samuli Niittymäki) kahden ihmisen välisestä hetkestä.

 

Arla Kanerva: Lopun aikoja (Kosmos)

Esikoisromaani ihmiskunnan viimeisistä hetkistä utopistisessa maailmassa.


Maggie O'Farrell: Hamnet (S&S)

1500-luvun lopun Englantiin sijoittuva historiallinen romaani kuvittelee erään englantilaisen näytelmäkirjailijan arvoitukseksi jääneen vaimon ja kolmen lapsen, erityisesti 11-vuotiaan Hamnet-pojan elämää.

 

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa (WSOY)

Kolmessa aikatasossa liikkuva kertomus tarinoiden voimasta on varmasti taas doerrmaisen koukuttava lukuromaani. 


Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (WSOY)

Palkittu, kiitelty, lukijat ihastuttanut (Goodreadsin arvioiden keskiarvo 4,35!) moniääninen romaani toiseutetuista äänistä.


Merete Mazzarella: Violetti hetki (Tammi)

Mazzarellan veljen kuolemasta kertova teos käsittelee kuolemaa myös laajemmin kirjallisuudessa ja valottaa veljen elämän kautta myös homoseksuaalisuuden historiaa.

***

HUHTIKUU


Heidi Väätänen: Chloé S:n sanakirja (Gummerus)

Kielellä leikittelevä esikoisromaani nuorista naisista, muistamisesta ja katoavasta kielestä kuulostaa omaperäiseltä.


Sally Salminen: Aikani Amerikassa (Teos)

Salmisen omaelämäkerrallinen teos kertoo ahvenanmaalaisen viljelijäperheen tyttären vuosista kotiapulaisena Manhattanin yläluokkaisissa perheissä 1930-luvulla. Vuonna 2018 julkaistu Juha Hurmeen suomennos Salmisen Katrina-romaanista oli minulle yksi sen vuoden parhaista kirjoista.

***

TOUKOKUU

Laura Baldini: Uuden ajan opettaja (Bazar)

Historiallinen romaani Montessori-pedagogiikan kehittäjä Maria Montessorin kiehtovasta elämästä 1900-luvun alun Euroopassa.


Adam Kay: Kayn poppakonstit. Lääketieteen ällö ja hullu historia. (Art House)

Kayn anatomia luettiin meillä alakoululaisen toimesta melkein puhki, joten tekijän toinen lasten tietokirja menee ehdottomasti lukulistalle.

***

Mitä kevään kirjauutuuksia odotat eniten? Löytyykö jokin näistä kirjoista jo lukulistalta? :)

Kommentit

  1. Uuden ajan opettaja löytyy omastakin listaltani. Monta hyvää vinkkiä löytyy listaltasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Anu Holopainen: Ihon alaiset

Ulkonäkö vaikuttaa moniin asioihin, kunnollisen opiskelu- ja työpaikan saamiseen, elämänkumppanin löytämisestä nyt puhumattakaan. [...] jo vuosikymmeniä sitten monet tutkimukset todistivat, että viehättävät ja hoikat ihmiset saivat todennäköisemmin töitä, usein jopa paremmalla palkalla kuin ylipainoiset ja epäesteettiset. Pitkät ihmiset ovat älykkäämpiä kuin lyhyet (väittää eräs tutkimus ). Kauniit ihmiset menestyvät työelämässä paremmin ja saavat korkeampaa palkkaa kuin keskivertokansa (väittää eräs professori ). Kulttuurissamme ihannoidaan nuoruutta, seksikkyyttä ja tiukat kauneusihanteet täyttäviä kasvoja ja vartaloita (se tiedetään ilman tutkimuksiakin). Anu Holopainen käsittelee tuoreessa nuortenkirjassaan yhteiskunnan asettamia ulkonäköpaineita ja ulkonäön muokkaamista. Romaani sijoittuu tulevaisuuteen, missä ulkonäön kirurgisesta parantelusta on tullut yhtä yleistä kuin mitä sen ei-kirurginen "parantelu" on nykyään: nykypäivänähän valtaosa (naisista) meikkaa, mu