Siirry pääsisältöön

Blogistanian kirjapalkintojen voittajat

Tänään on julkistettu Blogistanian Finlandian, Globalian, Kuopuksen ja Tiedon vuoden 2013 voittajat.


Blogistanian Finlandian eli parhaan kotimaisen kirjan palkinnon voitti ylivoimaisesti Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Toiselle sijalle ylsi Kjell Westön Kangastus 38, ja kolmannen sijan otti vuoden 2013 Finlandia-voittaja eli Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. Oma suosikkini, Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea, jäi täpärästi neljännelle sijalle!
Lisätietoja Blogistanian Finlandia -tuloksista löytyy Kirjavinkkien sivuilta.


Parhaan käännöskirjan, eli Blogistanian Globalia -palkinnon voitto meni japanilaisen Haruki Murakamin 1Q84 -romaanille, joka minullakin oli ykkösehdokkaana! :) Toinen ja kolmas sija menivät Afrikkaan: kakkoseksi tuli nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien Kotiinpalaajat ja kolmanneksi nigerialais-ghanalaisen Taiye Selasin Ghana ikuisesti.
Lisätietoja Blogistanian Globalia -voittajista löytyy Kirjasfääristä.


Blogistanian Kuopus, eli parhaan lasten- tai nuortenkirjan titteli, meni Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta -kuva-/-sarjakuvakirjalle. Olen selaillut kirjaa useampaan otteeseen kirjakaupassa, mutten ole raaskinut ostaa sitä. Mutta pakkohan se nyt on lukea jossain vaiheessa. :) Kuopuksen kakkoseksi tuli Marja-Leena Tiaisen nuortenkirja Khao Lakin sydämet, ja jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Katri Kirkkopellon Molli ja Annukka Salaman Piraijakuiskaaja.
Lisätietoja Blogistanian Kuopus -voittajista löytyy Les! Lue! -blogista.


Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Blogistanian Tieto -kilpailussa äänestettiin vuoden parasta tietokirjaa. Tiukassa äänestyksessä ensimmäisen sijan otti Tuula Karjalaisen Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta -elämäkerta. Toiseksi tuli Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, ja kolmanneksi Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Rivien välissä. Kirjablogikirja. Jälkimmäisen valintaan saattoi tietenkin hieman vaikuttaa äänestäjiä yhdistävä bloggausinnostus, vaikka muuten äänet hajaantuivat tässä kategoriassa varsin laajasti. :)
Lisätietoja Blogistanian Tieto -tuloksista löytyy Luetut, lukemattomat -blogista.

Sain kilpailun ansiosta ainakin paljon uusia lukuvinkkejä (kaikkien kategorioiden kärkikolmikoista olen lukenut ainostaan Murakamin 1Q84:n!). Taivaslaulun voittoon suhtaudun hieman ristiriitaisin tuntein, mikä johtuu enimmäkseen omista ennakkoluuloistani kirjaa (ja siitä syntynyttä keskustelua) kohtaan... Saa nähdä luenko sen. Adichien ja Selasin kirjat ovat jo luettavien listallani, ja ehkä tuo Vain pahaa unta pitäisi nyt raaskia ostaa. :) Myös Kankimäen tietokirja alkoi kiinnostaa.

Kommentit

  1. Hyvä koonti tuloksista! Taidan omassa blogissani linkittää vain laiskana tänne tulosten suhteen, jos et pahastu :-)

    VastaaPoista
  2. Kattava kooste tosiaan. Suosittelen Taivaslaulua. Siinä on paljon hyvää ja tärkeää sanomaa, mutta se on myös loistavaa kaunokirjallisuutta.

    Minunkin lukulistani piteni melkolailla eilen ja tänään. Hieno äänestys!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Annika Idström: Veljeni Sebastian

Päällyksen kuva: Ilkka Pesonen Täytin viikko sitten yksitoista vuotta ja ensimmäistä kertaa ymmärsin kouriintuntuvasti ajan rajallisuuden ja sen että jonakin päivänä minäkin kuolen. Toisinaan kun katson itseäni peilistä kauhistun, näen kellertävän ihon, hiuksenhienot rypyt suun ympärillä ja silmien alla sinertävät kuopat. Sanonta "lapsuus on ohi" ei ole koskaan koskenut minua, oma lapsuuteni ei ole edes alkanut. Veljeni Sebastian pisti silmääni WSOY:n kevään 2012 katalogista. En ollut aiemmin kuullut edes kirjailijan nimeä, mutta kustantamon ottaman uuden painoksen kuvaus kuulosti kiehtovalta. Kustantamon mukaan romaani on "väkevän myyttinen kuvaus hyvän ja pahan kerrostuneisuudesta, perhesuhteiden salatusta väkivallasta". Päähenkilö on koulukiusattu, pikkuvanha, 11-vuotias Antti. Vuonna 1985 ilmestynyt romaani on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut myös Valtion kirjallisuuspalkinnon. Itse luin alkuperäisen, vuonna 1985 ilmestyneen version ja voin s