Siirry pääsisältöön

Blogistanian kirjapalkintojen voittajat

Tänään on julkistettu Blogistanian Finlandian, Globalian, Kuopuksen ja Tiedon vuoden 2013 voittajat.


Blogistanian Finlandian eli parhaan kotimaisen kirjan palkinnon voitti ylivoimaisesti Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Toiselle sijalle ylsi Kjell Westön Kangastus 38, ja kolmannen sijan otti vuoden 2013 Finlandia-voittaja eli Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. Oma suosikkini, Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea, jäi täpärästi neljännelle sijalle!
Lisätietoja Blogistanian Finlandia -tuloksista löytyy Kirjavinkkien sivuilta.


Parhaan käännöskirjan, eli Blogistanian Globalia -palkinnon voitto meni japanilaisen Haruki Murakamin 1Q84 -romaanille, joka minullakin oli ykkösehdokkaana! :) Toinen ja kolmas sija menivät Afrikkaan: kakkoseksi tuli nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien Kotiinpalaajat ja kolmanneksi nigerialais-ghanalaisen Taiye Selasin Ghana ikuisesti.
Lisätietoja Blogistanian Globalia -voittajista löytyy Kirjasfääristä.


Blogistanian Kuopus, eli parhaan lasten- tai nuortenkirjan titteli, meni Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta -kuva-/-sarjakuvakirjalle. Olen selaillut kirjaa useampaan otteeseen kirjakaupassa, mutten ole raaskinut ostaa sitä. Mutta pakkohan se nyt on lukea jossain vaiheessa. :) Kuopuksen kakkoseksi tuli Marja-Leena Tiaisen nuortenkirja Khao Lakin sydämet, ja jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Katri Kirkkopellon Molli ja Annukka Salaman Piraijakuiskaaja.
Lisätietoja Blogistanian Kuopus -voittajista löytyy Les! Lue! -blogista.


Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Blogistanian Tieto -kilpailussa äänestettiin vuoden parasta tietokirjaa. Tiukassa äänestyksessä ensimmäisen sijan otti Tuula Karjalaisen Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta -elämäkerta. Toiseksi tuli Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, ja kolmanneksi Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Rivien välissä. Kirjablogikirja. Jälkimmäisen valintaan saattoi tietenkin hieman vaikuttaa äänestäjiä yhdistävä bloggausinnostus, vaikka muuten äänet hajaantuivat tässä kategoriassa varsin laajasti. :)
Lisätietoja Blogistanian Tieto -tuloksista löytyy Luetut, lukemattomat -blogista.

Sain kilpailun ansiosta ainakin paljon uusia lukuvinkkejä (kaikkien kategorioiden kärkikolmikoista olen lukenut ainostaan Murakamin 1Q84:n!). Taivaslaulun voittoon suhtaudun hieman ristiriitaisin tuntein, mikä johtuu enimmäkseen omista ennakkoluuloistani kirjaa (ja siitä syntynyttä keskustelua) kohtaan... Saa nähdä luenko sen. Adichien ja Selasin kirjat ovat jo luettavien listallani, ja ehkä tuo Vain pahaa unta pitäisi nyt raaskia ostaa. :) Myös Kankimäen tietokirja alkoi kiinnostaa.

Kommentit

  1. Hyvä koonti tuloksista! Taidan omassa blogissani linkittää vain laiskana tänne tulosten suhteen, jos et pahastu :-)

    VastaaPoista
  2. Kattava kooste tosiaan. Suosittelen Taivaslaulua. Siinä on paljon hyvää ja tärkeää sanomaa, mutta se on myös loistavaa kaunokirjallisuutta.

    Minunkin lukulistani piteni melkolailla eilen ja tänään. Hieno äänestys!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

100 on hyvä numero, hän ajatteli, se on tasapainoinen luku. Sillä on neljä jalkaa, se tuoksuu Omolle ja se on kissa. Niinpä Jonas osti appelsiineja. Hän osti niitä neljä, yhtä monta kuin kissalla on jalkaa, ja saippuaa, samanlaista kuin mitä mummolassa oli ollut hänen lapsuudessaan. Vihreää ja mäntysuovan tuoksuista. Tällaisen saippuan olemassaolon Jonas ehdottomasti hyväksyi, ei pelkästään sen nostalgia-arvon takia vaan myös yleisen hygienian. Tämä on ensimmäinen kirja, jolla osallistun Sivumennen-podcastin ja -blogin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea vuoden aikana 12 vielä lukematonta kirjaa omasta hyllystä. Miki Liukkosen Lapset auringon alla on odottanut hyllyssä lukemistaan jo useamman vuoden ajan, muistaakseni ilmestymisvuodestaan (2013) lähtien. Liukkonenhan on oululainen kirjallisuuden enfant terrible ; nuoren, boheemin, vähän hullun rappiorunoilijan perikuva, joka väitti - kenties vain puolivakavissaan - uudistavansa suomalaisen kirjallisuude