Siirry pääsisältöön

Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia

Japanilaissyntyisen Hiroko Motain kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Miljoona biljoona joulupukkia tarttui joulun alla kirjastosta mukaan, kun olin lukenut mm. Valkoisen Kirahvin arvion kirjasta.

Valloittava, oivaltava ja yllätyksellinen joulutarina tarjoaa vaihtoehtoisen selityksen joulupukkimyytin ikuiselle logistiselle ongelmalle: kuinka yksi joulupukki muka ehtii jakaa lahjat kaikille maailman lapsille? Ei hän ehdikään, myöntää Motain tarina. Joulupukki huomasi jo kauan sitten, että lasten lukumäärä maailmassa vain kasvaa ja hänellä on jouluisin aivan liian kiire. Niinpä hän pyysi Jumalalta (joka on kirjassa kuvattu kuuseksi), että tämä tekisi hänestä kaksi joulupukkia. Toive toteutui. Kun kaksi ei enää riitä, tarvitaan neljä. Lopulta joulupukkeja on miljoona biljoonaa.

Ongelmaksi muodostuu se, että monistettaessa joulupukit pienenevät, kunnes lopulta he ovat niin pieniä, ettei heitä pysty ihmissilmin erottamaan. Pikkuruiset joulupukit eivät jaksa enää edes nostaa lahjapaketteja, joten he pistävät aikuiset asialle: joka joulu mikroskooppisen pienet joulupukit kiipeävät maailman aikuisten korvanlehdille ja kuiskaavat: "Anna lapselle lahja." Ja aikuiset tottelevat.

Miljoona biljoona joulupukkia romuttaa rohkeasti perinteisen joulupukkimyytin. Aivan pienille lapsille kirja ei ehkä sovikaan, koska vaarana on se, että usko siihen yhteen, ainoaan ja oikeaan joulupukkiin saa melkoisen kolauksen. Kirjan joulupukkikäsityksestä voi toki jutella lapsen kanssa viimeistään siinä vaiheessa, kun tällä herää kysymyksiä tai epäilyksiä joulupukin olemassaolosta. Tai jos lapsi on jo hoksannut, että aikuisethan ne lahjat antavat eikä mikään joulupukki, niin tähän tarinaan vetoamalla jouluun voi ehkä vielä luoda ripauksen taikuutta.

Meillä 2-vuotias lukija ei varsinaista tarinaa jaksanut sen kummemmin pohtia tai tulkita, mutta kuvat häntä kyllä kiinnostivat. Erityisesti aukeama, jolla neljä pientä joulupukkia istuvat saunan lauteilla, piti tutkia tarkkaan. Yhdellä joulupukeista näyttää olevan vaikeuksia päästä kipuamaan ylälauteelle, ja tästä tyttäreni oli kovasti huolissaan. :)


Myös aukeama, jolla joulupukkeja on miljoona, teki suuren vaikutuksen ("PAAAAALJON joulupukkeja!").


Motain tarina on yksinkertainen, mutta kiehtova, ja Maijalan liituväripiirroksista tulee aikuislukijallekin lapsuus mieleen.

Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia. Schildts & Söderströms. 2014. 40 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: Million Billion Santa Clauses
Suomentaja: Mirjam Ilvas

Schildts & Söderströms: Miljoona biljoona joulupukkia

Kommentit

 1. Minusta tämä on ihan superhyvä! Ja meillä luettiin kirjaa myös 2-veelle ja tykkäsi kovasti. Tosin meillä ei se joulupukkiin uskominen ole mikään issue.
  Saunanlaudekuva on mahtava ja myös se tähtikirjoitus :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ristiriita kirjan tarinan ja aiemmin kerrottujen joulupukkisepitysten välillä ei onneksi vielä 2-vuotiaalle valkene. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Tapio Tamminen: Islamin aseeton soturi: Ghaffar Khan ja talebanien synty

Ghaffar Khanin perustama Khudai Khidmatgar -liike on historiallisesti ilmeisesti ainutlaatuinen sosiaalinen keksintö, sillä missään muualla väkivallaton vastarintaliike ei ole järjestäytynyt kurinalaiseksi aseettomaksi armeijaksi. Eilisessä Hesarissa oli syyskuussa menehtyneen tietokirjailija Tapio Tammisen muistokirjoitus. Tamminen muistetaan ehkä parhaiten Tieto-Finlandian vuonna 2015 voittaneesta Kansankodin pimeämpi puoli -teoksesta (2015), mutta itse olen lukenut vain Tammisen vuonna 2011 ilmestyneen tietokirjan Abdul Ghaffar Khanista . Kirjan lukemisesta on jo aikaa, mutta bloggausta en ole siitä tehnyt, joten päätin nyt kaivella vanhat muistiinpanot esiin.   Islamin aseeton soturi kertoo siis Ghaffar Khanista, joka perusti maailman suurimmaksi rauhanarmeijaksi kutsutun aseettoman liikkeen 1920-luvun lopulla brittiläisen Intian luoteisella raja-alueella, joka on nykyisin osa Pakistania. Tällä vuosituhannella kyseinen alue on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltain pommituksi