Siirry pääsisältöön

Kirjabloggaajien parhaat kirjat 2014

Kirjabloggaajat ovat puhuneet! Eilisessä äänestyksessä kaikkiaan 44 kirja- ja kulttuuribloggaajaa valitsi vuoden 2014 parhaan kotimaisen teoksen (Blogistanian Finlandia), käännösteoksen (Blogistanian Globalia), tietokirjan (Blogistanian Tieto) ja lasten- ja nuortenkirjan (Blogistanian Kuopus). Linkit vievät kunkin kategorian emäntäblogin tulospäivitykseen.

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Blogistanian Finlandian vei ehkä jonkinmoinen ennakkosuosikki, eli Anni Kytömäen Kultarinta 53 pisteellä. Yhteensä 16 bloggaajaa 42:stä antoi sille täydet kolme pistettä, eli eli kolmannes äänestykseen osallistuneista bloggaajista piti sitä viime vuoden parhaana kotimaisena teoksena! Vau! Toisen sijan nappasi Tommi Kinnusen Neljäntienristeys 37 pisteellä (yhä lukulistalla!) ja pronssille tuli Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia.

Kansi: Anders Carpelan
Blogistanian Globalian tulokset olivat ainakin minulle yllätys. 40 tässä kategoriassa äänestäneen bloggaajan äänillä ylivoimaiseksi ykköseksi nousi Kate Atkinsonin romaani Elämä elämältä (suom. Kaisa Kattelus, 34 pistettä). Missähän tynnyrissä minä olen elänyt, kun romaanin nimi ei sano minulle yhtään mitään, vaikka varmasti sitä on monessa blogissa käsitelty ja hehkutettu, kun se on voittajaksikin valittu? ;) Atkinsonia en ole kyllä koskaan lukenutkaan, joten en ole kirjailijan teoksia mitenkään seuraillut. Luotan muiden bloggaajien makuun tässä asiassa, joten ehkäpä Elämä elämältä on nyt luettava. Toiseksi tuli Haruki Murakamin uutuus, Värittömän miehen vaellusvuodet (suom. Raisa Porrasmaa, 15 pistettä) ja kolmanneksi Sjónin Poika nimeltä Kuukivi (suom. Tuomas Kauko, 13 pistettä).

Kansi: Tiia Javanainen
Blogistanian Tiedon nappasi itselleen Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen - Minna Canth 16 pisteellä. Kakkoseksi tuli Antti Heikkisen Risainen elämä: Juice Leskinen 1950-2006 14 pisteellä ja kolmanneksi Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen 11 pisteellä. Tähän kategoriaan osallistui 33 bloggaajaa. Nyt seuraa pientä jossittelua: jos olisin ehtinyt lukea Heikkisen Juice-elämäkerran loppuun (vielä on 30 sivua jäljellä!) ja jos olisin ehtinyt blogata siitä ennen tätä äänestystä, niin olisin aivan varmasti pistänyt sen ehdolle tähän kategoriaan. Ja jos olisin ehtinyt antaa Risaiselle elämälle vaikka kaksi pistettä (annoin Merete Mazzarellan kirjalle kolme), niin pistemäärähän olisi ollut sama kuin voittajakirjalla... Kumpihan olisi sitten voittanut..? :)

Kansi: Johanna Lumme
Blogistanian Kuopukseen osallistui 21 bloggaajaa. Täpärässä kisassa ensimmäisen sijan vei Jenna Kostetin esikoisteos Lautturi (11 pistettä). Toiseksi tuli samalla pistemäärällä Magdalena Hain steampunk-trilogian päätösosa Susikuningatar ja kolmanneksi 10 pisteellä Iiro Küttnerin kirjoittama ja Ville Tietäväisen kuvittama Puiden tarinoita: Puuseppä.

Kannattaa käydä lukemassa nuo tulospostaukset linkkien takaa. Niiden avulla voi ainakin kasvattaa lukulistaansa hyvillä kirjoilla. ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Tapio Tamminen: Islamin aseeton soturi: Ghaffar Khan ja talebanien synty

Ghaffar Khanin perustama Khudai Khidmatgar -liike on historiallisesti ilmeisesti ainutlaatuinen sosiaalinen keksintö, sillä missään muualla väkivallaton vastarintaliike ei ole järjestäytynyt kurinalaiseksi aseettomaksi armeijaksi. Eilisessä Hesarissa oli syyskuussa menehtyneen tietokirjailija Tapio Tammisen muistokirjoitus. Tamminen muistetaan ehkä parhaiten Tieto-Finlandian vuonna 2015 voittaneesta Kansankodin pimeämpi puoli -teoksesta (2015), mutta itse olen lukenut vain Tammisen vuonna 2011 ilmestyneen tietokirjan Abdul Ghaffar Khanista . Kirjan lukemisesta on jo aikaa, mutta bloggausta en ole siitä tehnyt, joten päätin nyt kaivella vanhat muistiinpanot esiin.   Islamin aseeton soturi kertoo siis Ghaffar Khanista, joka perusti maailman suurimmaksi rauhanarmeijaksi kutsutun aseettoman liikkeen 1920-luvun lopulla brittiläisen Intian luoteisella raja-alueella, joka on nykyisin osa Pakistania. Tällä vuosituhannella kyseinen alue on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltain pommituksi