maanantai 6. huhtikuuta 2009

Amélie Nothomb: Vaitelias naapuri

Tasan neljältä ovelle kolkutettiin.
Vaimoni huokaisi:

- Voi ei!

[...]

Alistuneena minä avasin oven. Kiduttajamme oli yksin. Hän murahti hyvän päivän, ojensi minulle takkinsa ja meni olohuoneeseen istumaan omaan nojatuoliinsa. Hän hyväksyi kupillisen kahvia eikä sanonut mitään.

Eilisen tapaan rohkenin kysyä häneltä, oliko hänen puolisonsa tulossa - mitä en toivonut, mutta olisihan siinä ollut syy miehen vierailuun.

Vaivautuneen näköisenä hän esitti ohjelmistonsa toisen sanan:
- Ei.


Amélie Nothombin viides romaani (jota Otava väittää hänen kolmannekseen) ja varhaisin suomennettu romaani, Vaitelias naapuri, on Nothombea tyypillisimmillään. Lyhyen ja kepeän romaanin yllä leijuu pahaenteinen, mustan huumorin ja absurdien tabujen sävyttämä synkkyys.

Klassisten kielten opettaja, Émile Hazel, muuttaa vaimonsa Julietten kanssa syrjäiselle maaseudulle viettämään rauhallisia eläkepäiviä. Kulturellin ja kohteliaan pariskunnan ainut naapuri on tyly ja vähäsanainen Palamède Bernardin, joka osoittaa odottamatonta ja ärsyttävää ylisosiaalisuutta tunkeutuessaan naapuriensa luo säännöllisesti - joka päivä neljästä kuuteen - juomaan kahvia ja vastaamaan hämmentyneen pariskunnan kysymyksiin epäkohteliaasti ja lyhytsanaisesti. Viaton asetelma kärjistyy ahdistavaksi, kun naapurin käytökselle ei löydy motiivia. Miten ärsyttävästä naapurista pääsisi eroon?

Kirjaa voi tuskin laskea käsistään, kun on pakko saada selville, onnistuvatko Émile ja Juliette estämään raivostuttavan tunkeilijanaapurin vierailut. Entä mikä mysteeri liittyy Bernardinin vaimoon, jota tämä ei halua tuoda mukanaan kyläilemään? Romaanin lopussa eettiset ja moraaliset käyttäytymissäännöt saavat kyytiä, kun Émile joutuu pohtimaan henkilökohtaisia mielipiteitään sovinnaisuuden, kohteliaisuuden ja inhimillisyyden rajoista.

Kepeänsynkkä, viihdyttävä kertomus painajaismaisesta naapurista. Kirjan lukee helposti yhdellä istumalla.

Amélie Nothomb: Vaitelias naapuri. Otava. 1997.
Ranskankielinen alkuteos: Les Catilinaires
Suomentaja: Annikki Suni

Seinäjoen kaupunginkirjasto: Vaitelias naapuri
Wikipedia: Amélie Nothomb

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti