Siirry pääsisältöön

Liebster Award -tunnustus


Kiitos Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumadolle tunnustuksesta!

Tässä ovat haasteen säännöt:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Vastaukset kysymyksiin:

1. Miksi pidät juuri kirjablogia?

Monen muun kirjabloggaajan tavoin olen jo vuosia pitänyt kirjaa lukemistani kirjoista ja ennen blogia kommentoin niitä aina lyhyesti ihan perinteiseen ruutuvihkoon. Harrastuksen siirtäminen blogiin tuntui järkevältä ratkaisulta, kun olin seuraillut muutamaa kirjablogia jonkin aikaa. "Vauvantekoblogikin" minulla ja vaimollani on ollut, mutta tuo prosessi osoittautui odotettua lyhyemmäksi, joten blogi ei ollut kovin pitkäikäinen. Välillä tosin tuntuu, että sitäkin voisi herätellä taas henkiin. :)

2. Luetko klassikoita?

Kyllä, ainakin yritän! Olen tuskallisen tietoinen klassikkokirjojen kokoisista aukoista sivistyksessäni, mutta yritän paikkailla niitä aina välillä. Viimeisin klassikko, jonka luin, oli Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut.

3. Mikä on paras klassikko, jonka olet lukenut?

Apua! Lunttaan vastauksen yli neljän vuoden takaisesta postauksesta, jossa listaan suosikkiklassikkojani. Kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että kotimaisista klassikoista Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on vertaansa vailla. Ulkomaisista teoksista parhaaksi nousee edelleen esiin Herman Melvillen Moby Dick, vaikka sen lukemisesta on jo aikaa...

4. Pidätkö runoista tai näytelmistä?

Olen siinä mielessä kirjallisesti vähän rajoittunut, että en ole oikein koskaan oppinut tai tottunut lukemaan runoja tai näytelmiä. Jälkimmäiset tosin menevät, jos kyseessä on Shakespeare. :)

5. Blogiaikasi paras kirja?

Todella vaikea kysymys. Pakko kai vastata Arundhati Royn The God of Small Things (suom. Joutavuuksien jumala) - kirja, jonka mainitsen myös silloin, jos joku pyytää nimeämään kaikkien aikojen suosikkikirjani (vain yhden!). Uppouduin kirjaan niin täysin gradua väkertäessäni, että en uskalla vielä palata sen pariin - jos vaikka lumous särkyy!

6. Kertoisitko jostakin sinulle tärkeästä kirjailijasta?

Yksi henkilökohtaisesti tärkeä on ollut Inka Nousiainen, jonka nuortenkirjoihin tutustuin parikymppisenä ja siitä lähtien olenkin lukenut häneltä kaiken. Nousiaisen kirjoissa on usein jotain hätkähdyttävän tuttua ja samastun päähenkilöihin vahvasti.

7. Haaveiletko oman kirjan julkaisemisesta? Miksi? Miksi et?

Joskus nuorempana haaveilin siitä, kun kirjoitin itse enemmän. Nyt kirjoitan lähinnä työni vuoksi ja luova kirjoittaminen jää vähemmälle. Luulen, että olen vähän liian itsekriittinen ja kärsimätön luonne saamaan kokonaista kirjaa aikaiseksi. :)

8. Luetko muilla kielillä kuin äidinkielelläsi?

Luen myös englanniksi, mikä ei virallisesti ole äidinkieleni, vaikka olen ainakin periaatteessa kaksikielinen. :) Haluaisin lukea myös muilla kielillä, mutta esim. ruotsia pitäisi kyllä kerrata ahkerasti ennen kuin lukeminen sillä onnistuisi.

9. Kertoisitko jonkin laadukkaan tietokirjan?

Tähän on helppo vastata, kun kirja on niin tuoreena mielessä. Jos luet tänä vuonna vain yhden tietokirjan, niin sen pitäisi ehdottomasti olla Bea Uusman Naparetki!

10. Mitä sinulla on kirjahyllyssäsi? Siis minkälaisia kirjoja?

Lähinnä hiukan vanhempaa kotimaista ja ulkomaista kaunokirjallisuutta, josta suurin osa on saatu kirjastojen poistomyynneistä, antikvariaateista ja kirpputoreilta. Kirjoja on tällä hetkellä reilut 500 kappaletta (lista on myös LibraryThingissä). Olen lukenut vähän yli puolet kirjahyllyni kirjoista - siis aivan liian vähän! :)

11. Mikä kirjoissa on parasta?

Elämys. Sivujen välistä löytyvä toinen maailma. Tarina, joka herättää tunteita ja pistää mielikuvituksen liikkeelle. 

Haaste on tainnut kiertää jo aika monessa blogissa, joten rikon nyt uhmakkaasti sääntöjä enkä nimeä enää uusia blogeja haasteeseen. Toki tähän saa tarttua, jos haluaa! Lukumadon kysymykset olivat kiperiä, mutta niihin oli kiva vastailla. :)

Kommentit

  1. Hyviä vastauksia. Shakespeare on aina hyvä.

    Kiitos osallistumisestasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Annika Idström: Veljeni Sebastian

Päällyksen kuva: Ilkka Pesonen Täytin viikko sitten yksitoista vuotta ja ensimmäistä kertaa ymmärsin kouriintuntuvasti ajan rajallisuuden ja sen että jonakin päivänä minäkin kuolen. Toisinaan kun katson itseäni peilistä kauhistun, näen kellertävän ihon, hiuksenhienot rypyt suun ympärillä ja silmien alla sinertävät kuopat. Sanonta "lapsuus on ohi" ei ole koskaan koskenut minua, oma lapsuuteni ei ole edes alkanut. Veljeni Sebastian pisti silmääni WSOY:n kevään 2012 katalogista. En ollut aiemmin kuullut edes kirjailijan nimeä, mutta kustantamon ottaman uuden painoksen kuvaus kuulosti kiehtovalta. Kustantamon mukaan romaani on "väkevän myyttinen kuvaus hyvän ja pahan kerrostuneisuudesta, perhesuhteiden salatusta väkivallasta". Päähenkilö on koulukiusattu, pikkuvanha, 11-vuotias Antti. Vuonna 1985 ilmestynyt romaani on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut myös Valtion kirjallisuuspalkinnon. Itse luin alkuperäisen, vuonna 1985 ilmestyneen version ja voin s