Siirry pääsisältöön

Liebster Award -tunnustus


Kiitos Klassikkojen lumoissa -blogin Lukumadolle tunnustuksesta!

Tässä ovat haasteen säännöt:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Vastaukset kysymyksiin:

1. Miksi pidät juuri kirjablogia?

Monen muun kirjabloggaajan tavoin olen jo vuosia pitänyt kirjaa lukemistani kirjoista ja ennen blogia kommentoin niitä aina lyhyesti ihan perinteiseen ruutuvihkoon. Harrastuksen siirtäminen blogiin tuntui järkevältä ratkaisulta, kun olin seuraillut muutamaa kirjablogia jonkin aikaa. "Vauvantekoblogikin" minulla ja vaimollani on ollut, mutta tuo prosessi osoittautui odotettua lyhyemmäksi, joten blogi ei ollut kovin pitkäikäinen. Välillä tosin tuntuu, että sitäkin voisi herätellä taas henkiin. :)

2. Luetko klassikoita?

Kyllä, ainakin yritän! Olen tuskallisen tietoinen klassikkokirjojen kokoisista aukoista sivistyksessäni, mutta yritän paikkailla niitä aina välillä. Viimeisin klassikko, jonka luin, oli Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut.

3. Mikä on paras klassikko, jonka olet lukenut?

Apua! Lunttaan vastauksen yli neljän vuoden takaisesta postauksesta, jossa listaan suosikkiklassikkojani. Kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että kotimaisista klassikoista Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on vertaansa vailla. Ulkomaisista teoksista parhaaksi nousee edelleen esiin Herman Melvillen Moby Dick, vaikka sen lukemisesta on jo aikaa...

4. Pidätkö runoista tai näytelmistä?

Olen siinä mielessä kirjallisesti vähän rajoittunut, että en ole oikein koskaan oppinut tai tottunut lukemaan runoja tai näytelmiä. Jälkimmäiset tosin menevät, jos kyseessä on Shakespeare. :)

5. Blogiaikasi paras kirja?

Todella vaikea kysymys. Pakko kai vastata Arundhati Royn The God of Small Things (suom. Joutavuuksien jumala) - kirja, jonka mainitsen myös silloin, jos joku pyytää nimeämään kaikkien aikojen suosikkikirjani (vain yhden!). Uppouduin kirjaan niin täysin gradua väkertäessäni, että en uskalla vielä palata sen pariin - jos vaikka lumous särkyy!

6. Kertoisitko jostakin sinulle tärkeästä kirjailijasta?

Yksi henkilökohtaisesti tärkeä on ollut Inka Nousiainen, jonka nuortenkirjoihin tutustuin parikymppisenä ja siitä lähtien olenkin lukenut häneltä kaiken. Nousiaisen kirjoissa on usein jotain hätkähdyttävän tuttua ja samastun päähenkilöihin vahvasti.

7. Haaveiletko oman kirjan julkaisemisesta? Miksi? Miksi et?

Joskus nuorempana haaveilin siitä, kun kirjoitin itse enemmän. Nyt kirjoitan lähinnä työni vuoksi ja luova kirjoittaminen jää vähemmälle. Luulen, että olen vähän liian itsekriittinen ja kärsimätön luonne saamaan kokonaista kirjaa aikaiseksi. :)

8. Luetko muilla kielillä kuin äidinkielelläsi?

Luen myös englanniksi, mikä ei virallisesti ole äidinkieleni, vaikka olen ainakin periaatteessa kaksikielinen. :) Haluaisin lukea myös muilla kielillä, mutta esim. ruotsia pitäisi kyllä kerrata ahkerasti ennen kuin lukeminen sillä onnistuisi.

9. Kertoisitko jonkin laadukkaan tietokirjan?

Tähän on helppo vastata, kun kirja on niin tuoreena mielessä. Jos luet tänä vuonna vain yhden tietokirjan, niin sen pitäisi ehdottomasti olla Bea Uusman Naparetki!

10. Mitä sinulla on kirjahyllyssäsi? Siis minkälaisia kirjoja?

Lähinnä hiukan vanhempaa kotimaista ja ulkomaista kaunokirjallisuutta, josta suurin osa on saatu kirjastojen poistomyynneistä, antikvariaateista ja kirpputoreilta. Kirjoja on tällä hetkellä reilut 500 kappaletta (lista on myös LibraryThingissä). Olen lukenut vähän yli puolet kirjahyllyni kirjoista - siis aivan liian vähän! :)

11. Mikä kirjoissa on parasta?

Elämys. Sivujen välistä löytyvä toinen maailma. Tarina, joka herättää tunteita ja pistää mielikuvituksen liikkeelle. 

Haaste on tainnut kiertää jo aika monessa blogissa, joten rikon nyt uhmakkaasti sääntöjä enkä nimeä enää uusia blogeja haasteeseen. Toki tähän saa tarttua, jos haluaa! Lukumadon kysymykset olivat kiperiä, mutta niihin oli kiva vastailla. :)

Kommentit

  1. Hyviä vastauksia. Shakespeare on aina hyvä.

    Kiitos osallistumisestasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

100 on hyvä numero, hän ajatteli, se on tasapainoinen luku. Sillä on neljä jalkaa, se tuoksuu Omolle ja se on kissa. Niinpä Jonas osti appelsiineja. Hän osti niitä neljä, yhtä monta kuin kissalla on jalkaa, ja saippuaa, samanlaista kuin mitä mummolassa oli ollut hänen lapsuudessaan. Vihreää ja mäntysuovan tuoksuista. Tällaisen saippuan olemassaolon Jonas ehdottomasti hyväksyi, ei pelkästään sen nostalgia-arvon takia vaan myös yleisen hygienian. Tämä on ensimmäinen kirja, jolla osallistun Sivumennen-podcastin ja -blogin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea vuoden aikana 12 vielä lukematonta kirjaa omasta hyllystä. Miki Liukkosen Lapset auringon alla on odottanut hyllyssä lukemistaan jo useamman vuoden ajan, muistaakseni ilmestymisvuodestaan (2013) lähtien. Liukkonenhan on oululainen kirjallisuuden enfant terrible ; nuoren, boheemin, vähän hullun rappiorunoilijan perikuva, joka väitti - kenties vain puolivakavissaan - uudistavansa suomalaisen kirjallisuude