Siirry pääsisältöön

Tärpit Helsingin kirjamessuille 2015

Helsingin kirjamessut alkoivat tänään, ja ensimmäinen messupäivä alkaa jo olla takanapäin. Itse istun vielä kiltisti junassa matkalla pääkaupunkiin ja tarkoituksena olisi pyöriä messuilla perjantaista sunnuntaihin.

Tässä muutama vinkki messuohjelmasta:

perjantai 23.10

klo 10.15 - 11.00 Kullervo
Sateenkaaren kirjo
HLBTIQ-hahmoista kirjallisuudessa keskustelemassa mm. Salla Simukka ja Elias Koskimies. Paneeliin olisi kannattanut ottaa mukaan myös Iida Rauma, koska hänen tuoreessa romaanissaan sukupuolivähemmistöön kuuluvaa henkilöä ei - kerrankaan! - problematisoida.

klo 11.30 - 12.00 Sibelius
Tiina Laitila Kälvemark: Karkulahti 
Olin kuulemassa kirjailijan haastattelua jo Turun kirjamessuilla. Karkulahti oli vahva ja moneen suuntaan aukeava romaani.

klo 12.30 - 13.00 Katri Vala
Elina Hirvonen: Kun aika loppuu
Ajankohtainen romaani ja yksi parhaista tänä vuonna ilmestyneistä. Oma arvostelu löytyy täältä.

klo 13.30 - 14.00 Katri Vala
Lahjakas ja ennakkoluuloton X 2
Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta sekä Alexandra Salmela: Antisankari
Rauman romaani ei ole vielä saanut kovin paljon blogisavuja tai mediahuomiota ylipäätään. Kiinnostaa kuulla lisää myös Salmelan romaanista, kun se on niputettu tähän samaan haastatteluun.

klo 18.00 - 18.30 Katri Vala
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Luin vasta äskettäin Itärannan Teemestarin tyttären ja uusi romaani kuulostaa vähintään yhtä lupaavalta.

lauantai 24.10

klo 13.30 - 14.00 Katri Vala
Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja maan
Abulhawan edellinen suomennettu teos, Jeninin aamut, töröttää tuossa vieressä matkalukemisena. Tarina on melkein liian traaginen, mutta myös kirjailijan uusin romaani kiinnostaa.

klo 15.00 - 15.30 Louhi
Anu Holopainen: Ihon alaiset
Luin tämän pian sen ilmestymisen jälkeen eikä mikään nuortenkirja ole herättänyt näin paljon ajatuksia pitkään aikaan. 

klo 16.30 - 17.00 Louhi
Sari Pöyliö: Ihmisen veri
Sain kirjan äskettäin luettua ja pistin vaimonikin lukemaan. Erikoinen kirja ihmiskehosta, lääkäriydestä ja elokuvan teosta.

sunnuntai 25.10

klo 11.00 - 12.00 Aino
Vähemmistöt suomalaisessa kirjallisuudessa
Sukupuolivähemmistöt ja etnisten vähemmistöjen edustajat ovat edelleen suomalaisessa kirjallisuudessa harvinaisia - ainakaan ns. valtavirtakirjallisuuden päähenkilöinä. Keskustelemassa mm. Anja Snellman.

klo 13.00 - 14.00 Aleksis Kivi
HS kirjallisuuspalkinto: Esikoiset lavalla
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon finalistit haastateltavina.

klo 13.00 - 14.00 Louhi
Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle & Minuuttivalssi
Simukan kaksi ensimmäistä nuortenkirjaa julkaistaan yhteisniteenä. Kun enkelit katsovat muualle ja Minuuttivalssi kertovat kahden tytön välisestä suhteesta.

klo 13.30 - 14.00 Kirjakahvila
Tahdon2015-paneelikeskustelu
Nykyisestä perhekäsityksestä keskustelemassa Jani Toivola, Tuuve Aro, Riina Katajavuori ja Paula Noronen.

klo 14.00 - 15.00 Aino
Käännetyt maailmat & kääntämisen menneisyys ja tulevaisuus
Kääntämisen merkityksestä, historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

--------

Huh, huh... Tässä sitä riittääkin taas nähtävää. Ja vielä voisi tietysti jossain välissä pyöriä antikvariaateissa ja lapsen kanssa uudistuneessa Tarinalaaksossa! Ja tavata muita kirjabloggaajia! Piipahdan varmasti myös jossain vaiheessa kirjabloggaajien lukuvinkkipisteessä Boknäsin osastolla (6r121). Nähdään messuilla! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Annika Idström: Veljeni Sebastian

Päällyksen kuva: Ilkka Pesonen Täytin viikko sitten yksitoista vuotta ja ensimmäistä kertaa ymmärsin kouriintuntuvasti ajan rajallisuuden ja sen että jonakin päivänä minäkin kuolen. Toisinaan kun katson itseäni peilistä kauhistun, näen kellertävän ihon, hiuksenhienot rypyt suun ympärillä ja silmien alla sinertävät kuopat. Sanonta "lapsuus on ohi" ei ole koskaan koskenut minua, oma lapsuuteni ei ole edes alkanut. Veljeni Sebastian pisti silmääni WSOY:n kevään 2012 katalogista. En ollut aiemmin kuullut edes kirjailijan nimeä, mutta kustantamon ottaman uuden painoksen kuvaus kuulosti kiehtovalta. Kustantamon mukaan romaani on "väkevän myyttinen kuvaus hyvän ja pahan kerrostuneisuudesta, perhesuhteiden salatusta väkivallasta". Päähenkilö on koulukiusattu, pikkuvanha, 11-vuotias Antti. Vuonna 1985 ilmestynyt romaani on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut myös Valtion kirjallisuuspalkinnon. Itse luin alkuperäisen, vuonna 1985 ilmestyneen version ja voin s