keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Salla Simukka: Minuuttivalssi

Hän alkoi soittaa yhdellä sormella yksinkertaista melodiaa, joka oli pyörinyt hänen päässään jo pidemmän aikaa. Se ei kuulostanut kovin pahalta. Susanna muutteli tempoa ja otti mukaan myös toisen käden. Melkein huomaamattaan melodia alkoi kehittyä, siitä tuli muutama variaatio ja ennen pitää kokonainen, haikean surumielinen kappale. Susanna haki kynän ja nuottipaperia ja alkoi kirjoittaa kappaletta ylös, muutti sitä, kehitteli ja hioi. Kun hän viimein katsoi kelloa, oli monta tuntia kulunut.

Salla Simukan romaani kuuluu uuden sukupolven nuortenkirjallisuuteen, pirstaleiseen nykymaailman realismiin. Minuuttivalssi on ajoittain niin tuttua, niin omaan arkeen osuvaa kerrontaa, että lukiessa tulee melkein skitsofreeninen olo. Vaikka en viettänyt tällaista elämää vielä kirjan julkaisuvuonna, niin nyt se on kuin lukisi litteroitua versiota omasta kotivideostaan! :)

Kertomus Susannan ja Kirsikan suhteesta on arkisuudessaan melko yksinkertainen. Epäuskottavan onnellinen loppu äitisuhteineen on jotenkin pettymys muuten hyvin rakennetulle juonelle. Kirja kuuluu silti varmasti jokaisen hlbt-kirjallisuutta kaipaavan nuoren lukemistoon.

Minuttivalssi on jatkoa Simukan esikoisteokselle, Kun enkelit katsovat muualle.

Salla Simukka: Minuuttivalssi. WSOY. 2004.

Kirja.fi: Salla Simukka
Wikipedia: Salla Simukka

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti