Siirry pääsisältöön

Kevään 2011 kirjat

Sunnuntaihesari listasi sivun verran keväällä 2011 ilmestyvää kirjallisuutta, josta piti tietenkin poimia itseäni eniten kiinnostavat tapaukset omalle luettavien listalle.

KAUNOKIRJAT

Esikoiset
Helen Moster: Hylky. "Tutkija selvittää uponneesta laivasta löytyneen kahvikupin tarinaa." Avain. 03/2011.
(Kirjan kuvaus Avaimen esitteessä oli mielenkiintoinen.) > luettu!

Kotimainen kirjallisuus
Essi Henriksson: Paljain käsin. "Romaani kolmen sukupolven naisista." Gummerus. 3/2011. (Romaanin piti alun perin ilmestyä vuosi sitten, mutta sitä lykättiin. Nyt odottelu vihdoin palkitaan! Henrikssonin esikoinen, Ilmestys, kolahti niin sanotusti kovaa.) > luettu!
Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo. "Syrjäytyneet hivuttautuvat kohti keskiluokan reviiriä." Like. 4/2011. > luettu!

Ulkomainen kirjallisuus
Muriel Barbery: Kulinaristin kuolema. "Kuoleva ravintolakriitikko tekee viimeisen makumatkan." Gummerus. 02/2011 (Olen utelias: mitä muuta Siilin eleganssin kirjoittaja on saanut aikaiseksi?) > luettu!
Yangzom Brauen: Tiibetin tyttäret. "Tiibetistä paenneen perheen tarina." Ajatus. 02/2011.

Damon Galgut: Vieraissa huoneissa. "Romaani muukalaisuudesta." Basam Books. 05/2011. > luettu!
Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset. "Lasten vanhemmat katoavat hoitamaan norsuja." Tammi. 05/2011.

Hilary Mantel: Susipalatsi. "Booker-palkittu historiallinen romaani." Teos. 04/2011. (Booker-haastetta varten.)
Dan Rhodes: Taputtavat pikku kätöset. "Vanha museonhoitaja ajautuu sivuraiteille." Sammakko. 02/2011.
Anne Swärd: Viimeiseen hengenvetoon. "Epäsovinnainen suhde täytyy salata." Otava. 01/2011. (Kiinnostuin Olivian kirjablogin kaksijakoisen arvion myötä.) > luettu!

TIETOKIRJAT

Elämäkerrat, muistelmat
Natascha Kampusch: 3096 päivää. "Itävaltalaistyttö eli kahdeksan vuotta vankina kellarissa." Otava. 04/2011. > luettu!

Filosofia, uskonto
Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä. "Lihansyönnin eettistä tarkastelua." Atena. 1/2011. > luettu!
 
Historia, yhteiskunta
Arundhati Roy: Kuuntelen heinäsirkkoja. Merkintöjä demokratiasta. "Millaista on Intian demokratia." Like/Into. 2/2011. (Arundhati Royn toinen suomennettu teos ja ainoa suomennettu tietokirja!)
Valerie Solanas: Scum-manifesti. "Radikaalifeministinen pamflettiklassikko." Savukeidas.
Mary Wollstonecraft: Naisten oikeuksien puolustus. "Naisasianaisen pääteos." Savukeidas. (Savukeidas on viime aikoina kunnostautunut feminististen klassikoiden suomentajana.)

Suosittelen muuten lämpimästi Colm Tóibínin Brooklyn, Kazuo Ishiguron Yösoittoja sekä Sarah Watersin Vieras kartanossa -romaaneja, jotka olen ehtinyt lukaista englanniksi. Sen sijaan Marianne Lewyckan Meidät kaikki on tehty liimasta oli mielestäni tarinana yhtä ontuva kuin nimensäkin, eikä läheskään yhtä hauska kuin Lewyckan aiemmat traktori- ja mansikkaromaanit. Ilonpilaajana varoitan siis jo etukäteen tuohon kirjaan tarttuvia mahdollisesta pettymyksestä! :)

HS: Kevään 2011 kaunokirjat
HS: Kevään 2011 tietokirjat

Kommentit

 1. Minä odotan kovasti tuota Eläinten syömisestä-kirjaa. Vähän kyllä hirvittää, että onko ruokavalio enää sama sen jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Bongasin Royn Intian demokratia -kirjan. Ehdottomasti täytyy lukea, auttaiskohan se ymmärtämään sikäläistä maailmaa enemmän (vai vähemmän).
  Olisi pitänyt itsekin laittaa nuo ilmestymisajat kirjoista. Milläkähän viiveellä uutuudet tulevat kirjastoihin...

  VastaaPoista
 3. Jori - Olen lukenut englanninkielisistä arvioista samaa; lukijoille ei olekaan kirjan jälkeen enää liha oikein maistunut... Jännää muuten, että kustantamon, lehtien ja kirjastojen sivuilla löytyy kahta eri versiota kirjan nimestä: Eläinten syömisestä ja Eläintensyöjät. Kirjan kanttakin löytyy kummallakin nimellä! Katsotaan kumpi sattuu lopulta käsiin. :)

  Mari - Ainakin omien kokemusteni mukaan kirjastot saavat joitakin uutuuksia jo melkein heti ilmestymispäivän jälkeen. Omassa kirjastossani on jo useampia tammikuun aikana ilmestyneitä kirjoja. Se on sitten toinen juttu, ovatko ne aina lainassa tai varattuja. :P Pitää yrittää tuo Royn kirja napata ennen muita.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen listaus! Itse oli noteerannut vain tuo Siilin eleganssin kirjoittajan uuden, mutta täytyypä tarkkailla kevään tarjontaa uusin silmin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Tapio Tamminen: Islamin aseeton soturi: Ghaffar Khan ja talebanien synty

Ghaffar Khanin perustama Khudai Khidmatgar -liike on historiallisesti ilmeisesti ainutlaatuinen sosiaalinen keksintö, sillä missään muualla väkivallaton vastarintaliike ei ole järjestäytynyt kurinalaiseksi aseettomaksi armeijaksi. Eilisessä Hesarissa oli syyskuussa menehtyneen tietokirjailija Tapio Tammisen muistokirjoitus. Tamminen muistetaan ehkä parhaiten Tieto-Finlandian vuonna 2015 voittaneesta Kansankodin pimeämpi puoli -teoksesta (2015), mutta itse olen lukenut vain Tammisen vuonna 2011 ilmestyneen tietokirjan Abdul Ghaffar Khanista . Kirjan lukemisesta on jo aikaa, mutta bloggausta en ole siitä tehnyt, joten päätin nyt kaivella vanhat muistiinpanot esiin.   Islamin aseeton soturi kertoo siis Ghaffar Khanista, joka perusti maailman suurimmaksi rauhanarmeijaksi kutsutun aseettoman liikkeen 1920-luvun lopulla brittiläisen Intian luoteisella raja-alueella, joka on nykyisin osa Pakistania. Tällä vuosituhannella kyseinen alue on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltain pommituksi