Siirry pääsisältöön

Nancy Garden: Annie on My Mind

Cover art: Ali Smith
It was like a war inside me; I couldn't even recognize all the sides. There was one that said, "No, this is wrong; you know it's wrong and bad and sinful," and there was another that said, "Nothing has ever felt so right and natural and true and good."

Summer's here and Helsinki Pride is this week. And I can't be there. :( But in honour of the week, here's a short review of a novel that has become a classic in the world of LGBT fiction.

Annie on My Mind is one of the pioneers of LGBT books written for young adults. Originally published as early as 1982, it was one of the first novels about a lesbian relationship written for young adult readers. It was also one of the first books of its kind to portray homosexuality as a permanent, positive part of personal identity - not a phase, a fling or something that can be or should be changed.

It's not very surprising that the book caused some controversy when it was introduced to several high school libraries in the United States. The most famous incident is probably a public burning of the book, organized in Kansas in 1993...

Annie on My Mind was clearly written for a teenage audience. The main characters are two 17-year-old high school girls living in New York. The narrator, Liza, meets and becomes friends with Annie while visiting an art museum on a rainy day. Their close friendship soon develops into a romantic relationship, which is first confusing for both. They know that they have to keep the true nature of their relationship a secret, which causes additional pressure and challenges.

Although Nancy Garden breaks one taboo with the novel (portraying a same-sex relationship as a positive thing), she is careful not to break another: the description of sex in a novel for teen/young adult readers. The physical side of Liza and Annie's relationship is only described very vaguely and basically left to the reader's imagination. Even today, the portrayal of sex in YA books is frowned upon, but we have come a long, long way from Annie, as for instance last year's winner of the Finlandia Junior Prize shows. :)

Annie on My Mind was a bit dated and somehow very... American (the setting, the high school environment, the social classes etc.). The two girls act their age - seventeen - and not always in a good way. They are occasionally childish, melodramatic, irrational and naive. But the fact that they are not perfect heroines probably makes them easier to relate to and identify with, at least for young readers.

Nancy Garden: Annie on My Mind. Farrar, Straus and Giroux. 2007. 263 pages.

NancyGarden.com
Wikipedia: Annie on My Mind

** So American -haasteen kategoriaan Modern Women Writers (3/5 suoritettu) **

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ja on kuu

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt