lauantai 4. marraskuuta 2017

Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat

Kansi: Päivi Puustinen
Pian hän alkaisi maalata ja silloin maailma olisi niin kuin sen piti. Värit olivat appelsiineja, joita saattoi poimia puista, huoneessa leijui jo niiden tuoksu.

Joel Haahtelaa lukiessa voi vain nauttia ja antaa kielen viedä. Heti ensisivuilta lähtien heittäydyn luottavaisesti sen kannateltavaksi - ja se kantaa - aina 1950-luvun Helsinkiin, erääseen Luotsikadun asuntoon, jossa asuu äiti yhdessä aikuisuuden kynnyksellä olevan poikansa Visan kanssa.

Visa katsoo Vincent van Goghista kertovan elokuvan ja näkee yhtäkkiä maailman toisin. Talvinen maisema, tuttu kaupunki, äidin nuttura... Kaiken voi piirtää tai maalata. Intohimo taiteeseen vie Visan aina Bolognaan ja Venetsiaan asti.

Kuusikymmentäluvun idealismi ja seitsemänkymmentäluvun aatteet saavat Euroopan taidepiirit kuohumaan. Visa jää - kuten usein Haahtelan kirjojen päähenkilö tai minäkertoja - hieman ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Hän ei kuitenkaan ole mikään väritön sivustakatsoja vaan häntä ajaa aito intohimo taiteeseen ja vilpitön halu "paljastaa kohteesta jotain salattua" sekä pyrkimys olla "aina rehellinen, ei koskaan falski". Nämä Taidekoulun opettaja Unto Pusan lauseet jäävät Visan ohjenuoriksi elämään.

Taidekoulussa Visa tapaa myös hiljaisen, vakavan ja lahjakkaan Tapion, jonka isä ei hyväksy poikansa taiteellisia tavoitteita. Tapion sisko Helmi taas on veljensä vastakohta; elämäniloinen ja nauravainen.

Kirjan ainoa miinus on minusta Tapion hahmon karikatyyrisyys tai lievä ennalta-arvattavuus. Tiedättehän: kärsivä taiteilija, jolla on vaikea isäsuhde. Kirjan lopussa olevan käänteen osasin myös aavistaa.


Haahtelan edellinen romaani, lumoava Tähtikirkas, lumivalkea ilmestyi vuonna 2013 ja Mistä maailmat alkavat tämän vuoden alussa. Toivottavasti kirjailijan julkaisutahti ei ole hidastunut pysyvästi eikä seuraavaa romaania tarvitse taas odottaa viittä vuotta!

Mistä maailmat alkavat on hienovireinen, herkkä taiteilijaromaani, jonka kuulaan kielen äärelle tekee mieli pysähtyä ja vain nauttia sen lumouksesta.

Lukuisat bloggaajat ovat jo kirjoittaneet kirjasta: mm. Tuijata, Kaisa, MarikaOksa ja Katja.

Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat. Otava. 2017. 301 sivua.

Otava: Mistä maailmat alkavat
HS: "Joel Haatelan uusi romaani vie 1960 - 1970-luvun taidepiireihin - ja herättää henkiin myös helsinkiläisiä kuvataiteilijoita"
Savon Sanomat: Mistä maailmat alkavat
Lukulamppu: Mistä maailmat alkavat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti