keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Michael Cunningham: Säkenöivät päivät

Tätä he siis olivat. Titaanirankaan kiinnitettyä lihaa. Lihan saattoi kaapia pois kuin kermavaahdon. Simon puristi omaa hauistaan varovasti ja samalla tunnustellen peukalon ja etusormen välissä. Sen sisällä kulki tanko, kirkasta hopeaa.

Amerikkalainen Michael Cunningham tunnetaan ehkä parhaiten romaanistaan The Hours (1998, suom. Tunnit), josta on tehty myös Oscar-palkittu elokuva. Cunninghamin uusin romaani ei ole aivan niin syvällinen kuin Tunnit, mutta monitasoisuutta löytyy taas.

Romaani seuraa kolmen päähenkilön, naisen, miehen ja pojan elämää kolmella eri aikakaudella. Mistään aikamatkailusta ei ole kyse vaan pelkästään kolmesta eri ajasta, jolloin kolme eri henkilöä jollain tavalla tuntevat tai törmäävät toisiinsa.

Romaanin ensimmäinen osa, Koneen rattaissa, sijoittuu New Yorkiin teollisen vallankumouksen aikoihin. Catherine on juuri menettänyt kihlattunsa, Simonin, juuri ennen häitä miehen jäädessä jumiin tehtaan koneen rattaisiin. Simonin pikkuveli, Lucas, ottaa veljensä paikan tehtaassa ja yrittää raivata tilaa itselleen myös Catherinen elämässä. Pikku-Lucasin vastuulla on myös apaattinen, päivät pitkät nukkuva äiti sekä hengityskoneesta riippuvainen isä. Koneen rattaissa on synkkä, teolliseen maailmaan sijoittuva kummitustarina.

Toinen osa, Lasten ristiretki, sijoittuu nykyajan New Yorkiin. Oikeuspsykologi Cat vastaa työkseen salaliittoteoreetikoilta ja mielenvikaisilta tuleviin puheluihin. Nämä ovat ihmisiä, jotka saavat television kautta henkilökohtaisia viestejä, tai joku TV-draaman tähti raiskaa heidät joka yö, tai he ovat keksineet, että Broadwayn ja Lafayetten välisen katuosuuden jalkakäytävässä on halkeamia, joista voi lukea maailman johtajina esiintyvien humanoidien nimet. Catin poika, Luke, on kuollut ja Catin uusi poikaystävä, Simon, yrittää tukea häntä. Sitten Catille soittaa nimetön pikkupoika, joka kertoo tulevasta räjähdyksestä New Yorkin Ground Zerolla. Itsemurharäjähdys myös tapahtuu, ja tekijäksi paljastuu pikkupoika. Cat lähtee mukaan trilleriin, jossa tekijää yritetään selvittää ja lapsiterroristien itsemurhia välttää.

Viimeinen osa, Niin kuin kauneus, on tulevaisuuteen sijoittuva scifi-tarina New Yorkista. Maahan on paennut liskomaisia muukalaisia kuolevalta Nadia-planeetalta. Tavallisten ihmisten lisäksi maata asuttavat myös ihmisennäköiset robotit, joista yksi on ihmisiä yksinomaan miellyttämään ohjelmoitu Simon. Simon tapaa ja ystävystyy nadialaisen Catareenin kanssa ja lainsuojattomina he lähtevät pakomatkalle Denveriin. Matkalla he tapaavat kodittoman pikkupojan, Luukaksen, jonka he ottavat mukaan.

Cunningham on kietonut eri genreä olevat ja eri aikoihin sijoittuvat romaanin osat loistavasti yhteen muutamilla pienillä yksityiskohdilla, jotka esiintyvät ja toistuvat kaikissa tarinoissa (esim. henkilökolmikon nimet muistuttavat kaikissa osissa toisiaan). Vaikka en pitänytkään romaanin ensimmäisestä osasta, kirja kannatti ehdottomasti lukea jo pelkästään toisen ja kolmannen osien loppuratkaisujen takia.

Michael Cunningham: Säkenöivät päivät. Gummerus. 2007. 523 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: Specimen Days
Suomentaja: Kristiina Drews

Gummerus: Säkenöivät päivät
Gummerus: Michael Cunningham
HS kirjat: "Amerikkalainen päivä räjähtää"
HS kirjat: "Romaani rakkaudesta kolmella kattauksella"
Wikipedia: Michael Cunningham
MichaelCunningham.com [en]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti