Siirry pääsisältöön

J. R. R. Tolkien - Húrinin lasten tarina

Silloin viha sai voiton Morgothissa ja hän sanoi: "Mutta minä voin käydä käsiksi sinuun ja kirottuun huoneeseesi, ja minun tahtoani vasten teidät särjetään, vaikka olisitte teräksestä tehdyt." [...] Silloin Morgoth ojensi pitkän kätensä Dor-lóminia kohti ja kirosi Húrinin ja Morwenin ja heidän jälkeläisensä näin sanoen: "Katso! Ajatukseni varjo on heidän päällään minne ikinä he menevät, ja vihani vainoaa heitä maailman ääriin saakka!"

J. R. R. Tolkienin Húrinin lasten tarina on aiemmin kerrottu eri muodoissa ja jokseenkin pirstaleisena sekä Silmarillionissa (suom. 1979) että Keskeneräisten tarujen kirjassa (suom. 1986). Taru sormusten herrasta -trilogiassakin Húrin ja hänen poikansa Túrin mainitaan ohimennen "vanhan ajan mahtavina haltiamielinä". Pelkästään Hobitin ja Taru sormusten herrasta -romaanit lukeneet saattaa yllättää se, miten laaja ja monimutkainen esihistoria näiden romaanien tarinoita edeltää. Tolkien itse työsti ja kirjoitti esimerkiksi Silmarillionia lähes koko aikuisikänsä ja piti itse sitä pääteoksenaan, vaikka teoksen lopullinen viimeistely julkaisukuntoon jäikin hänen poikansa, Christopher Tolkienin harteille. Christopher Tolkien on toimittanut myös Húrinin lasten tarinan.

Tarina Húrinin lapsista on yksi Silmarillionin vaikuttavimmista ja synkimmistä kertomuksista. Paha Morgoth kiroaa Húrinin ja hänen sukunsa ja sanelee Húrinin lapsille, Túrinille ja hänen siskolleen Niënorille kohtalon, jota he eivät pääse pakoon. Kovan onnen Túrin lähtee lapsena kotoaan äitinsä, Morwenin luota pakoon Morgothin vihaa. Hän kasvaa ihmisenä haltioiden parissa ylpeäksi ja taitavaksi sotilaaksi, mutta joutuu maanpakoon surmattuaan tahattomasti yhden heistä. Metsässä lainsuojattomien parissa eläessään Túrinin traaginen kohtalo saavuttaa häntä vääjäämättä.

Túrinin tarinan loppuvaiheet saattavat kuulostaa tutulta kaikille niille, jotka ovat Kalevalansa lukeneet ja muistavat Kullervon tarinan. Kalevala oli yksi Tolkienin mytologisista inspiraation lähteistä, ja Túrinin tarina perustuu kovaonnisen Kullervon tarinaan aina siskon viettelemistä ja oman miekan puhuttelua myöten.

Tolkienin maailmaan on aina jotenkin tuttua ja turvallista palata. Húrinin lapsista kertova traaginen tarina on jotain elämää suurempaa, niin kuin suuret myytit yleensä. Kersti Juvan ammattitaidolla käännetty, tyyliltään paikoin lähes raamatullinen kieli on kaunista ja sujuvaa luettavaa. Alan Lee, jonka piirrokset olivat myös Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvien maisemien ja tapahtumapaikkojen inspiraatioina, on kuvittanut Húrinin lasten tarinan.

Sitten vain odotellaan elokuvaa tästäkin... :P

J. R. R. Tolkien: Húrinin lasten tarina. WSOY. 2007.
Englanninkielinen alkuteos: The Children of Húrin
Suomentaja: Kersti Juva

Suomen Tolkien-seura
WSOY: J. R. R. Tolkien
WSOY: Húrinin lasten tarina
HS Kirjat: "Nyt Kullervo hukkuu miekkaan Keski-Maassa"
Kirjavinkit.fi: Húrinin lasten tarina
Wikipedia: Húrinin lasten tarina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anni Kytömäki: Kultarinta

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Mutta ehkä muut ihmiset eivät metsässä ole samoja kuin avotaivaan alla. He muuttuvat yhtä aikaa läpinäkyviksi ja salaperäisiksi, tavallisiksi ja oudoiksi, samaksi aineeksi kuin tuuli, linnunlaulu ja neulasten kärjissä tiukkuvat vesihelmet. Metsässä heidän ytimeensä näkee hetkittäin. Tai ei, sen vain aavistaa. Olin lukenut yhden sivun ja yli 600 oli vielä edessä, kun minun piti laskea kirja alas ja hengähtää hetki. Anni Kytömäen kirjoitustyyli on pakahduttavan kaunista, lumoavaa, tarkkaa ja kuvailevaa. Luontosanat kuulostavat eksoottisilta uudissanoilta, mutta samalla ikiaikaisen perinteisiltä. Puhutaan murskasiipi linnusta, vesikivestä , maata suonivista poluista ja äänestä, joka sujuttelee puiden takaa. Sanotaan, että suomen kielessä ja murteissa on satoja eri sanoja pelkästään lumelle, mutta Kytömäen romaani osoittaa, miten runsaasti kielestä löytyy myös muita Suomen luontoon ja metsien kulttuuriperintöön liittyviä sanoja, joita tällainen luonnos

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Tapio Tamminen: Islamin aseeton soturi: Ghaffar Khan ja talebanien synty

Ghaffar Khanin perustama Khudai Khidmatgar -liike on historiallisesti ilmeisesti ainutlaatuinen sosiaalinen keksintö, sillä missään muualla väkivallaton vastarintaliike ei ole järjestäytynyt kurinalaiseksi aseettomaksi armeijaksi. Eilisessä Hesarissa oli syyskuussa menehtyneen tietokirjailija Tapio Tammisen muistokirjoitus. Tamminen muistetaan ehkä parhaiten Tieto-Finlandian vuonna 2015 voittaneesta Kansankodin pimeämpi puoli -teoksesta (2015), mutta itse olen lukenut vain Tammisen vuonna 2011 ilmestyneen tietokirjan Abdul Ghaffar Khanista . Kirjan lukemisesta on jo aikaa, mutta bloggausta en ole siitä tehnyt, joten päätin nyt kaivella vanhat muistiinpanot esiin.   Islamin aseeton soturi kertoo siis Ghaffar Khanista, joka perusti maailman suurimmaksi rauhanarmeijaksi kutsutun aseettoman liikkeen 1920-luvun lopulla brittiläisen Intian luoteisella raja-alueella, joka on nykyisin osa Pakistania. Tällä vuosituhannella kyseinen alue on tullut tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltain pommituksi