sunnuntai 1. marraskuuta 2009

J. R. R. Tolkien - Húrinin lasten tarina

Silloin viha sai voiton Morgothissa ja hän sanoi: "Mutta minä voin käydä käsiksi sinuun ja kirottuun huoneeseesi, ja minun tahtoani vasten teidät särjetään, vaikka olisitte teräksestä tehdyt." [...] Silloin Morgoth ojensi pitkän kätensä Dor-lóminia kohti ja kirosi Húrinin ja Morwenin ja heidän jälkeläisensä näin sanoen: "Katso! Ajatukseni varjo on heidän päällään minne ikinä he menevät, ja vihani vainoaa heitä maailman ääriin saakka!"

J. R. R. Tolkienin Húrinin lasten tarina on aiemmin kerrottu eri muodoissa ja jokseenkin pirstaleisena sekä Silmarillionissa (suom. 1979) että Keskeneräisten tarujen kirjassa (suom. 1986). Taru sormusten herrasta -trilogiassakin Húrin ja hänen poikansa Túrin mainitaan ohimennen "vanhan ajan mahtavina haltiamielinä". Pelkästään Hobitin ja Taru sormusten herrasta -romaanit lukeneet saattaa yllättää se, miten laaja ja monimutkainen esihistoria näiden romaanien tarinoita edeltää. Tolkien itse työsti ja kirjoitti esimerkiksi Silmarillionia lähes koko aikuisikänsä ja piti itse sitä pääteoksenaan, vaikka teoksen lopullinen viimeistely julkaisukuntoon jäikin hänen poikansa, Christopher Tolkienin harteille. Christopher Tolkien on toimittanut myös Húrinin lasten tarinan.

Tarina Húrinin lapsista on yksi Silmarillionin vaikuttavimmista ja synkimmistä kertomuksista. Paha Morgoth kiroaa Húrinin ja hänen sukunsa ja sanelee Húrinin lapsille, Túrinille ja hänen siskolleen Niënorille kohtalon, jota he eivät pääse pakoon. Kovan onnen Túrin lähtee lapsena kotoaan äitinsä, Morwenin luota pakoon Morgothin vihaa. Hän kasvaa ihmisenä haltioiden parissa ylpeäksi ja taitavaksi sotilaaksi, mutta joutuu maanpakoon surmattuaan tahattomasti yhden heistä. Metsässä lainsuojattomien parissa eläessään Túrinin traaginen kohtalo saavuttaa häntä vääjäämättä.

Túrinin tarinan loppuvaiheet saattavat kuulostaa tutulta kaikille niille, jotka ovat Kalevalansa lukeneet ja muistavat Kullervon tarinan. Kalevala oli yksi Tolkienin mytologisista inspiraation lähteistä, ja Túrinin tarina perustuu kovaonnisen Kullervon tarinaan aina siskon viettelemistä ja oman miekan puhuttelua myöten.

Tolkienin maailmaan on aina jotenkin tuttua ja turvallista palata. Húrinin lapsista kertova traaginen tarina on jotain elämää suurempaa, niin kuin suuret myytit yleensä. Kersti Juvan ammattitaidolla käännetty, tyyliltään paikoin lähes raamatullinen kieli on kaunista ja sujuvaa luettavaa. Alan Lee, jonka piirrokset olivat myös Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvien maisemien ja tapahtumapaikkojen inspiraatioina, on kuvittanut Húrinin lasten tarinan.

Sitten vain odotellaan elokuvaa tästäkin... :P

J. R. R. Tolkien: Húrinin lasten tarina. WSOY. 2007.
Englanninkielinen alkuteos: The Children of Húrin
Suomentaja: Kersti Juva

Suomen Tolkien-seura
WSOY: J. R. R. Tolkien
WSOY: Húrinin lasten tarina
HS Kirjat: "Nyt Kullervo hukkuu miekkaan Keski-Maassa"
Kirjavinkit.fi: Húrinin lasten tarina
Wikipedia: Húrinin lasten tarina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti