perjantai 27. elokuuta 2010

Lukutoukkien ryntäys

Joensuun kirjastossa on tänään Joen Yö -tapahtuman kunniaksi poistokirjojen myynti klo 16-19. Tämänkertainen systeemi poikkesi hieman aiemmista poistokirjamyynneistä: kirjaston henkilökunta nimittäin jakoi aluksi kaikille muovipussin tai pari, jotka sai sitten pakata niin täyteen kirjoja kuin vain mahtui. Muovipussillinen luettavaa maksoi yhteensä 3 euroa. Jos joku välttämättä halusi ostaa yksittäisiä kirjoja, ne olivat euron kappale.

Olin tietysti jo ennen tapahtuman alkua paikan päällä kärkkymässä kirjalöytöjä. Kirjaston aulaan olikin muodostunut jo hyvissä ajoin ennen neljää odottavan oloinen sekalainen seurakunta, joka sitten rynni piskuiseen Muikku-saliin ovien avautuessa. Tungos oli huimaava ja kirjalaatikoiden välissä pääsi tuskin liikkumaan. Lukutoukkien, humanistiopiskelijoiden, sitä-tiettyä-talvisotakirjaa etsivien vanhempien miesten ja pitihän-se-tulla-kun-halpaa-on-saatavilla -mummojen muodostama ihmismassa rynni, tyrkki ja käytti sumeilematta kyynärpäätaktiikkaa päästäkseen kirjalaarilta toiselle. Tiukin kilpailu nähtiin lasten kuvakirjojen äärellä, missä kaikki myynnissä oleva kirjat hävisivätkin perheenäitien ja -isien kasseihin liioittelematta vain muutamassa kymmenessä minuutissa.

Itse pyörin (= tungeksin, kurottelin, pyytelin anteeksi) kaunokirjallisuutta sisältävien laatikoiden ympärillä. Muovikassiin mahtuu muuten yllättävän paljon romaaneja jos sen pakkaa huolellisesti. :P Mukaan lähtivät seuraavat 16 löytöä:

Simone de Beauvoir: Mandariinit 2 (ykkösosa vietiin kirjaimellisesti silmieni edestä)
Marguerite Duras: Hiroshima, rakastettuni
Torgrim Eggen: Pärstäkerroin
Per Olov Enquist: Henkilääkäri
William Faulkner: Absalom, Absalom!
Gabriel García Márquez: Uutinen ihmisryöstöstä
William Golding: Darkness Visible
William Golding: Paperimiehet
William Golding: The Pyramid
Nadine Gordimer: Palvelija ja herra
Ernest Hemingway: Nick Adamsin tarina
Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
David Leavitt: Kiintymyksiä
Doris Lessing: Eloonjääneen muistelmat
Andreï Makine: Venäläisiä unelmia
Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus

Eli lisää täytettä kirjahyllyyn ja jatkoa luettavien listalle! Kirjastossa saisi olla poistokirjamyyntejä useamminkin, mutta mieluiten hieman väljemmässä tilassa, jos saa pyytää...

1 kommentti:

  1. Wau! Näen jo tilanteen elävästi. Olisinpa ollut läsnä. Oi,oi. Kirjatoukan unelma. Sinä teit selvästi hyviä löytöjä. Ishiguro oli listasta minulle tutuin. Pitkän päivän ilta on hieno kirja. Sopii mielestäni hyvin syksyyn...

    VastaaPoista