torstai 7. huhtikuuta 2016

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri juhlissa

Kevät ja kesä ovat perinteisesti juhlien aikaa. Kohta alkaa lahjojen pähkäily ja juhlavaatteiden kaivelu kaapin perukoilta serkkupojan ylioppilasjuhliin, kummitytön rippijuhliin tai ystäväpariskunnan häihin. Lapsiperheessä juhliin valmistautuminen (omiin tai muiden!) aiheuttaa kaikenlaista lisähuolta: Miten ihmeessä se juhlamekko on ehtinyt jäädä pieneksi viime kesän jälkeen? Muistathan sitten kätellä kaikkia sukulaisia, myös sitä pelottavasti murisevaa vanhaa setää? Ja näpit irti siitä syntymäpäiväkakusta!

Edellisissä juhlissa, joissa olimme, 3-vuotias tyttäremme mm. konttasi ruokapöydän alla vieraiden sääriä tökkien, kaatoi mehulasin pöytäliinalle ja esitti spontaanin breakdance-esityksen keskellä olohuoneen lattiaa. Lievästi hermoja raastavan kokemuksen jälkeen päätimme vakaasti paneutua käytöstapojen opetteluun hieman ahkerammin. :)

Niinpä Kerttu Ruuskan kirjoittama ja Nadja Sarellin kuvittama Elsa ja Lauri juhlissa osuu aika täydelliseen saumaan. Hassua, koska edellinenkin Elsa ja Lauri -kirja (Elsa ja Lauri matkustavat) tuli luettua juuri vähän ennen ulkomaanmatkaa ja sopi siihen tilanteeseen kuin nakutettu.

Elsan ja Laurin perhe saa kutsun Selma-mummun syntymäpäiville. Yhdessä sisarukset suunnittelevat ja askartelevat mummulle yllätyslahjan. Tyttären suosikkisivu on kuulemma se, kun Elsa ja Lauri ovat metsässä keräämässä tarvikkeita lahjaan.


Juhlissa tervehditään tuttuja ja sukulaisia ja vaihdetaan kuulumisia. Kaikkea tarjolla olevaa maistetaan, ja jälkiruoaksi on tietenkin syntymäpäiväkakkua. Lapset menevät leikkimökkiin leikkimään omia juhliaan, joissa tarjoillaan voikukkakeittoa ja käpykakkuja. Kotimatkalla pieniä juhlijoita jo väsyttää.

"Katso, äiti. Elsan silmät hymyilee, kun se nukkuu."
Kirjan opettavaisessa tieto-osiossa on Elsan ja Laurin sukupuu, jonka avulla voi opetella sukulaisten nimityksiä. Sukupuuhun mahtuu ilahduttavan monimuotoisia perheitä. Sivuilla on myös tiivistetysti kerrottu juhliin valmistautumisesta ja juhlaetiketistä. Lopuksi kerrotaan vielä lyhyesti erilaisista juhlista nimenantojuhlasta ylioppilasjuhliin.


Vaikka juhlissa ollaankin, niin kirja on ihanan arkinen ja sen tilanteet helposti tunnistettavia sekä lapselle että vanhemmalle. Elsaa ja Lauria ihmetyttävät asiat ("Miksei mummulle osteta legoja lahjaksi?", "Miksen voi laittaa jalkapalloshorteja juhliin?") on selitetty selkeästi. Nadja Sarellin värikkäät kuvat piristävät. Ehkä olisin kaivannut tarinaan vielä jotain yllättävää tai jännittävää käännettä. Tosin lapsi viihtyi tämän parissa hyvin eikä meinannut malttaa odottaa sivua, jolla Elsan ja Laurin yllätyslahja mummulle lopulta avataan. :)

Kirjaa on luettu myös Lastenkirjapinossa ja Sininen keskitie -blogissa. Toukka Lastenkirjakioskissa Helsingissä on tässä kuussa esillä Nadja Sarellin kuvitustöitä kirjasta.

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri juhlissa. Oppi&ilo. 2016. 32 sivua.
Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta!

Oppi&ilo: Elsa ja Lauri juhlissa
Oppi&ilo: Kerttu Ruuska
Oppi&ilo: Nadja Sarell

2 kommenttia:

  1. Kiitos linkistä :)! Kirja on kyllä ihan hyvä muistuttaja käytöstapojen opetteluun. Joskus tuo tie on pitkä ja kivinen XD!

    VastaaPoista
  2. Nämä Elsat ja Laurit ovat ihan hyviä tietokirjoja lapsen elämän jänniin tilanteisiin.

    VastaaPoista