Siirry pääsisältöön

Tärpit Turun kirjamessuille 2017


Huomenna se alkaa, kirjamessusyksy nimittäin! Olen jälleen menossa bloggaajan roolissa sekä Turun kirjamessuille nyt viikonloppuna että Helsingin kirjamessuille 26. - 29.10. Menen Turkuun nyt kolmatta kertaa peräkkäin, mutta ensimmäistä kertaa kahdestaan lapsen kanssa, mikä hieman vaikuttaa ohjelmavalintoihin. :)

Ensin on pakko valittaa ihmeellisestä kirjamessuohjelmasta - siis ei sisällöllisesti vaan puhtaan teknisessä mielessä. Turun kirjamessujen netissä olevassa messuohjelmassa on jälleen kerran mukakätevä ominaisuus, jossa kiinnostavan ohjelmanumeron kohdalla voi klikata sinistä tähteä ("kirjanmerkkiä"), jolloin tapahtuma siirtyy Omalle listalle. Mainiota! - tai sitten ei. Ensinnäkin Oma lista ei tietenkään voi järjestyä kronologisesti vaan tapahtumat ovat listalla miten sattuu. Jos on tällainen innokas klikkailija kuin minä (36 kiinnostavaa tapahtumaa), niin aikajärjestys on aika must. Lista ei myöskään tulostu ainakaan minulla mitenkään nätisti. Plus olisi hienoa, jos lapsen tapahtumat saisi vielä erikseen; siis vaikka kaksi eri listaa. Noh, paras olla tässäkin asiassa perinteinen ja tehdä ihan omin pikku kätösin käsinkirjoitettu lista vihkoon. ;)

En listaa kaikkia 36 juttua tähän; tiedän, etten itsekään ehdi kaikkiin ja osa on päällekkäisiä. Tässä kuitenkin muutama tärppi jokaiselle päivälle:

Perjantai 6.10

13.50 - 14.10 Agricola A-halli
Anni Kytömäki: Kivitasku
Tämä on minulla vielä kesken, mutta alun perusteella aivan yhtä vaikuttava lukukokemus kuin Kultarinta.

15.40 - 16.00 Kuisti B-halli
Puhetta mummoista
Antti Heikkinen kertoo uusimmasta Mummo-romaanistaan takuuvarmasti omaan viihdyttävään tyyliinsä. :)

17.20 - 18.00 Fiore A-halli
Kaapista kaanoniin - kotimaisen kirjallisuuden sateenkaareva historia

Lauantai 7.10

10.30 - 11.00 Lastenlava B-halli
Hyvältä näyttää, Apo Apponen -laulutuokio
Juhani Känkäsen Apo Apponen -sarja on meidän perheen tuorein löytö ja aivan mahtava!

13.00 - 13.30 Lastenlava B-halli
Tatu ja Patu ja satujen ihmeellinen maailma
Tuorein Tatu ja Patu -kirja on lumoava, interaktiivinen satupläjäys.

14.40 - 15.20 Kallas
Novellien voima
Olavi Koistinen, Harry Salmenniemi, Tuuve Aro ja Marja Mäenpää puhuvat novellien kirjoittamisesta. Ainoastaan Tuuve Aro on minulle tuttu, mutta hänen novellinsa ovat tehneet ison vaikutuksen.

15.30 - 16.00 Fiore A-halli
Dystopiasta utopiaan
Jani Saxell haastattelee Emmi Itärantaa ja Antti Tuomaista dystopioista ja utopioista.

17.30 - 17.45 Tekstiretriitti 1. krs
Nelli Hietala: Kielillä puhumisen taito
Tämä osin englanniksi, osin täysin ilman r-kirjaimia kirjoitettu romaani jäi mieleen, vaikken ole siitä vielä blogissa ehtinyt kirjoittaa.

Sunnuntai 8.10

10.50 - 11.20 Agricola A-halli
Suomalainen mytologia ja kansanperinne ja muinaismuistot
Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla sai minutkin lumoutumaan muinaissuomalaisten elämästä.

11.50 - 12.40 Auditorio
Feministisen sarjakuvan paneeli
Luin juuri feministisen sarjakuva-antologian, jossa on mm. Liv Strömquistin sarjakuvia. Myös Ulla Donnerin vastikään ilmestynyt Spleenish oli mainio. Kumpikin esiintyy paneelissa.

12.00 - 12.30 Lastenlava B-halli
Viisi villiä Virtasta
Kirjailija Anneli Kanto kertoo suositusta lastenkirjasarjastaan.

13.00 - 13.40 Onerva 2. krs
Diasporic literary languages in Finland
Supermielenkiintoinen paneelikeskustelu monikulttuurisen kirjallisuuden eri äänistä Suomessa.

16.40 - 17.00 Agricola A-halli
Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät
Tiina Laitila Kälvemarkin Karkulahti oli ahdistava ja lumoava. Seitsemäs kevät oli hyvin erilainen lukukokemus, mutta vaikuttava sekin.

Tunnelmia paikan päältä voi seurata myös Kirjanurkkauksen Instagramista. Nähdään messuilla!

Kommentit

  1. Kiinnostavia listauksia! Minäkin tulisin kuuntelemaan Mikko Kamulaa, jos ehtisin. Samoin Antti Kytömäkeä ja Antti Heikkistä olisi ilo kuunnella.

    Hieman menee Kamulan kanssa päällekkäin, mutta jos lapsesi kaipaa hauskaa jumppatuokiota, niin tulkaa sunnuntaiaamuna klo 10.30 mukaan Suuren lukuseikkailun lastenkirjajumppaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, ehkäpä tullaankin! Toivottavasti nähdään messuilla! :)

      Poista
  2. Tärpeistä on aina kiva kuulla :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt...

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe...

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ...