perjantai 1. toukokuuta 2009

Toby Litt: Beatnikit

Vasta kolmantena päivänä aloimme päästä kunnon päivämatkoihin - tai matka alkoi päästä meihin. Jack saattoi kysyä minulta vaikkapa halusinko pysähtyä lounaalle, tai muistinko jonkun jutun Matkalla-romaanista, ja minä saatoin vastata vasta monen mailin päästä, jonkun uudenkin pikkukaupungin suhahdettua ohitsemme. Jackiä hitauteni ei haitannut. Matkaa, aikaa ja uusia kaupunkeja riitti. Teot ja niiden seuraukset, samoin kuin kysymykset ja vastaukset tuntuivat ajautuvan yhä kauemmas toisistaan.

Itselleni tuiki tuntemattoman brittikirjailijan jo vuonna 1997 kirjoittaman esikoisromaanin alaotsikkona on "Englantilainen Road Movie". Romaanin mukaansatempaavaa kerrontaa voisi tosiaan kuvailla elokuvamaiseksi, ja kirjaa lukiessa huomaa itsekin välillä kuvittelevansa, miltä tapahtumat näyttäisivät kameran linssin läpi.

Luulisi, että beatnikit ovat aiheena loppuunkoluttuja. 1950-1960-lukujen anti-materialistisen, vapaita huumeita ja seksiä peräänkuuluttavan beat-sukupolven korvasi pian laajempi ja vaikutusvaltaisempi hippiliike. Amerikasta alkunsa saaneet beatnikit kulminoituivat musiikki- ja kirjallisuuspiirien kulttihahmoihin Jack Kerouacista ja Allen Ginsbergistä Bob Dylaniin. Yksittäisiä baretteihin ja raitapaitoihin pukeutuvia bongorummunsoittajia tosin varmasti löytyy edelleen. :)

Romaanissa beat-aatetta herätellään uudelleen henkiin rapakon tällä puolen, Englannissa. Kolme 1990-luvulla elelevää parikymppistä brittinuorta yrittää kääntää kelloja taaksepäin, aikaan ennen Bob Dylanin kuolemaa vuonna 1966. He yrittävät välttyä materialistisilta houkutuksilta käyttämällä aina mustia aurinkolaseja ja karttelemalla televisiota ja radiota. Uudet teknologiat ja keksinnöt ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Beat-ideologia vie kolmikon rajoja rikkovalle roadtripille Yhdysvaltain halki Kerouacin Matkalla-romaanin renkaanjäljissä. Moderneja aatteita ja houkutuksia on kuitenkin vaikeampi välttää kuin luulisi.

Mielenkiintoiseksi romaanin tekee se, että minäkertojana on kolmikon ainoa naispuolinen henkilö, Mary. Nykyromaaneissa vahvasti hallitseva naisnäkökulma mieskirjailijan teoksessa taitaa olla harvinaisuus.

Toby Litt: Beatnikit. Sammakko. 2008.
Englanninkielinen alkuteos: Beatniks
Suomentaja: Seppo Lahtinen

Sammakko: Toby Litt & Beatnikit
Kirjavinkit.fi: Beatnikit
Turun Sanomat: "Hip ja cool"

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti