perjantai 5. kesäkuuta 2009

Claire Castillon: Pieni sydän jaksaa rakastaa

Sammutin uunin. Joudun tekemään kaiken, olen saanut tarpeekseni. Muista perunat. Jos tätä menoa jatkuu, mahtavatko ne olla valmiita vielä puolilta päivinkään. Haluan katsoa lempisarjaani rauhassa. Pulinat pois. Lakkaa höpöttämästä, ohjelma alkaa. Avaat suusi aina kun minä yritän rentoutua. Kerro siitä sitten ruokapöydässä. Kai se nyt voi odottaa. Jos mielesi tekee äyskiä, mene työpaikalle, tee ylitöitä. Täällä sinä tottelet.

Claire Castillonin varhaisempi suomennettu novellikokoelma, Äidin pikku pyöveli (2007), kertoo äitien ja tyttärien vähemmän sovinnaisista suhteista. Lyhyet novellit järkyttävät, viihdyttävät ja myös naurattavat. Pieni sydän jaksaa rakastaa on samanlainen, joskin hieman vaisumpi kokoelma; tällä kertaa aiheena ovat avioparit ja erilaiset pariskunnat. Kokoelman romanttisesta nimestä huolimatta parisuhteet eivät tihku rakkautta ja romantiikkaa, ennemminkin yllätyksiä ja järkytyksiä.

Novellien kerrontatekniikat vaihtelevat. Osa on kerrottu suoraan jommankumman osapuolen näkökulmasta. Sisäistä monologia ja tajunnanvirtaa ei kaihdeta, kun kuvaillaan intiimejä yksityiselämän tabuja. Uhrautuvasta rakastajattaresta miehensä pahoinpitelemään naiseen, äitinsä kanssa isän huomiosta kilpailevasta tyttärestä mustasukkaisuudessa rypevään aviopuolisoon... Toivottavasti kovin moni pariskunta ei tunnista näistä novelleista itseään. ;)

Claire Castillon: Pieni sydän jaksaa rakastaa. Gummerus. 2008.
Ranskankielinen alkuteos: On n'empêche pas un petit coeur d'aimer
Suomentaja: Lotta Toivanen

Gummerus: Pieni sydän jaksaa rakastaa
Gummerus: Claire Castillon
Kirjavinkit: Pieni sydän jaksaa rakastaa

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti