keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Booker-palkinto Eleanor Cattonille

Seuraan Booker-palkintoa tiiviimmin kuin kirjallisuuden Nobel-palkintoa, ihan vain koska Booker-ehdokkaat ja voittajat ovat melko suurella todennäköisyydellä kirjoja, joista varmasti myös pidän ja jotka jaksan ja haluan lukea. :)

Vuoden 2013 Booker-palkinto myönnettiin eilen illalla uusiseelantilaiselle Eleanor Cattonille romaanista The Luminaries. Kirjailijan nimi ei sano minulle yhtään mitään, vaikka Cattonin The Luminariesia edeltävä esikoiskirja on peräti suomennettu nimellä Harjoitukset (Siltala, 2010). Siltala julkaisee myös The Luminariesin suomennoksen ensi vuonna.

Catton oli vedonlyöjien suosikki tänä vuonna, vaikka kuuden parhaan ehdokkaan joukosta löytyi suomalaisille lukijoillekin tuttuja isoja nimiä, kuten Colm Tóibín The Testament of Mary -romaanilla ja Jhumpa Lahiri The Lowland -romaanilla. Voittaja rikkoo ennätyksiä: 28-vuotias Catton on palkinnon historian nuorin voittaja, ja 832-sivuinen The Luminaries puolestaan pisin romaani, joka on koskaan voittanut.

The Luminaries sijoittuu 1800-luvun Uuteen-Seelantiin ja kertoo kultakuumeen tuhoisasta vaikutuksesta pikkukylään maaseudulla. Historiallisessa romaanissa on kuulemma kummitustarinan ja murhamysteerin piirteitä. Pitää varmaankin tutustua... :)

Booker-palkinto muuttuu ensi vuonna, kun yhdysvaltalaiskirjailijat saavat ensi kertaa asettua ehdolle. Tähän saakka palkinto on myönnetty parhaalle englanninkieliselle romaanille, joka on julkaistu ns. Kansainyhteisössä (+ Irlannissa tai Zimbabwessa). Monet ovat kritisoineet palkinnon "avaamista" maailmanlaajuiseksi, koska pelätään, että amerikkalaiskirjailijoiden osuus kasvaa suhteettoman suureksi pienempiin kirjamaihin verrattuna. Itsekin olen vähän skeptinen, mutta saa nähdä... Ei kai hyvää kirjallisuutta pitäisi arvottaa kirjailijan kotimaan perusteella. :)

TheManBookerPrize: The Luminaries
Granta: The Luminaries

3 kommenttia:

  1. Luin aiemmin syksyllä Cattonin Harjoitukset ja pidin siitä kovasti. Tämä uusin kiinnosti siis sen myötä jo ennen kuin Bookerista kuulin. Mutta jo Harjoitukset oli niin hyvä, että uskon palkinnon menneen oikeaan osoitteeseen! :) Odottelen Siltalan suomennettua julkaisua. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedon jakamisesta:) En seuraa aktiivisesti ulkomaisia kirjallisuuspalkintoja, mutta niistä on kyllä hyvä tietää, jos tieto sattuu tulemaan vastaan. Olen vuosi sitten koonnut blogiini erilaisia listoja palkituista kirjoista, mm. Booker-palkinnon 2000-luvulla saaneet muodostavat oman listansa ja olisi kiva joskus alkaa lukemaan listalta kirjoja ihan tietoisesti.

    VastaaPoista
  3. Seuraan muutamia kirjallisuuspalkintoja ja pyrin lukemaan ainakin voittajateokset alkuperäiskielellä (mikäli se on englanti tai ruotsi). Luminaries on hurja järkäle, joten tämän kohdalla taidan odottaa suomennosta.

    VastaaPoista