maanantai 5. syyskuuta 2016

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut

Lumihiutaleet putoilivat, sydämeni jyskytti ja auton moottori kävi, kun seisoin tien reunassa ja tuijotin rävähtämättä hiljaiseen metsään. Näkemäni olento oli katsonut minuun, katsonut suoraan minuun ennen kuin oli kadonnut, ja se oli iso, tumma ja keltasilmäinen.

Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut on saanut paljon kehuja kirjablogeissa ja liityn samaan joukkoon. Huikea, tiivistunnelmainen kirja, joka ei ole suotta voittanut EU:n kirjallisuuspalkintoa! Harmi vain, että kirjan kansi on jotenkin pliisu minun makuuni; tällainen kirja olisi ansainnut räväkämmän, tummasävyisemmän kannen.

Romaanin päähenkilö Jake Whyte on australialaisnainen, joka asustaa erakkona syrjäisellä brittisaarella lampaitaan hoidellen. Jake ei suinkaan ole mikään nummilla kirmaileva, miehen perään haikaileva neitokainen, vaan itsenäinen, itsepäinen ja omissa oloissaan varsin hyvin viihtyvä nainen. Kun jokin alkaa tappaa hänen lampaitaan, hänen on pakko toimia. Samalla Jaken menneisyydestä alkaa paljastua yhä järkyttävämpiä asioita.

Romaanin rakenne ei ole mitenkään erityisen yllätyksellinen: juonta kuljetetaan eteenpäin kahdessa aikatasossa, nykyhetkessä saarella ja Jaken menneisyydessä Australiassa. Jälkimmäinen tietenkin kummittelee yhä Jaken mielessä ja paljastuu lukijalle vähitellen. Täytyy sanoa, että kerrankin jonkin romaanin kaksi aikatasoa ovat tasapainossa keskenään: kumpaakin tarinaa seuraa mielellään vuorotellen eikä kumpikaan syö liikaa tilaa tai tunnelmaa toiselta.

Kirjassa on psykologisen jännitysromaanin piirteitä, kun Jaken kaikkea muuta kuin onnellinen menneisyys keriytyy auki kuin lampaanvillalanka. Wyldin kirjoitustyyli on kuin päähenkilö itse: itsevarma, anteeksipyytelemätön, aivan omanlaisensa. Iso kiitos kielestä kuuluu tietenkin suomentaja Sari Karhulahdelle, joka on tehnyt ihailtavaa työtä. Värikkäät kielikuvat ryöpsähtelevät tajuntaan, lukijan ennakko-oletuksia sukupuolesta ravistellaan ja välillä uppoudutaan kuvailemaan kiehtovasti lampaankasvatuksen erityispiirteitä eri puolilla maailmaa.

Yksi tämän vuoden parhaista kirjoista!

Bloggaajista mm. Jonna, Krista, Laura ja Maisku ovat lukeneet - ja pitäneet - kirjasta.

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut. Tammi. 2016. 285 sivua
Englanninkielinen alkuteos: All the Birds, Singing
Suomentaja: Sari Karhulahti 

Kirja.fi: Kaikki laulavat linnut
Kirjavinkit: Kaikki laulavat linnut
HS.fi: "EU:n kirjallisuuspalkinnon voittaneessa romaanissa kuljetaan kohti menneisyyttä"

7 kommenttia:

 1. Minulla odottaa tämä kirja hyllyssä lukemista, täytyykin ehkä siirtää sitä pinossa ylemmäs kun melkein päässyt unohtumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Tämä sopii erityisin hyvin viileisiin ja pimeisiin syysiltoihin. ;)

   Poista
 2. Tykkäsin tosi paljon. Aihe on rankka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli rankka aihe, mutta päällimmäisenä tunteena mieleen jäi kuitenkin toivo. :)

   Poista
 3. Tämä tarjosi yllättävän hienon lukuelämyksen. Puolivahingossa kirjaan tartuin ja vaikutuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän kirjan löytäminen puolivahingossa on parasta. :)

   Poista
 4. Pidin tästä myös hurjasti ja nopeasti kirjan ahmaisikin. Lukemassani englanninkielisessä painoksessa kansi oli saman tyylinen, mutta punaisen sävyillä. Ne sopivatkin paljon paremmin kirjan tunnelmaan.

  Sinulle on tunnustus blogissani, jos vaikka tähän kieltämättä pidempäänkin kiertäneeseen haasteeseen innostut vastailemaan :) http://rinkkajanojatuoli.blogspot.fi/2016/09/liebster-award.html

  VastaaPoista