Siirry pääsisältöön

Tärpit Helsingin kirjamessuille 2018


Helsingin kirjamessuihin on enää kolme yötä aikaa ja viimeistään nyt on aika nostaa blogissakin esille muutama tärppi tämän vuoden messuohjelmasta. Kirjamessut ovat uudistuneet jonkin verran uuden ohjelmajohtaja Ronja Salmen myötä ja mm. lavat on nimetty uusiksi. Katsotaan, miten paljon eksynyttä haahuilua tästä vielä aiheutuu. ;) Messujen teemamaa on Yhdysvallat, ja Yhdysvaltain suurlähetystön messuosastolla aion ainakin vierailla: siellä on "50 States, 50 Books"-näyttely, johon on kerätty eri osavaltioista kertovia tai niitä ilmentäviä kirjoja. Kuulostaa kiinnostavalta! Messuilla on myös tuttuun tapaan lukupiirejä sekä samaan aikaan Messukeskuksessa järjestettävä Viini ja Ruoka -tapahtuma.

Viikonloppu tuo mukanaan myös muuta juhlaa, koska Kirjanurkkaus täyttää lauantaina 27.10 pyöreitä vuosia! Ensimmäisestä blogipostauksesta (Johanna Sinisalon Linnunaivot) tulee silloin kuluneeksi 10 vuotta. Katsotaan, jos kirjamessuhumun keskellä ehdin tehdä jonkin virallisen blogisynttäripostauksen... Lisäksi täytän itse sunnuntaina vuosia ja pääsen samana päivänä tutustumaan myös suvun uuteen tulokkaaseen: minusta tuli aivan äskettäin täti. :)

Seikkailen tällä kertaa messuilla aina torstaista lauantaihin, ja osa ajasta mennään lapsen ehdoilla, joten minut voi hyvinkin todennäköisesti bongata ainakin uudistuneelta lasten alueelta (Kumpula- ja Toukola-lavat).

Tässä muutamia tärppejä messuille. Lasten ja lastenmielisten tärpit on koottu erilliseen listaan postauksen loppuun.

Torstai 25.10

12.30 - 13.00, Hakaniemi
Anthony Beevor: Kohtalokas silta 
Toinen maailmansota ja varsinkin Normandian maihinnousuun liittyvät tapahtumat ovat jostain syystä aina kiehtoneet minua ja Beevor on kirjoittanut aiheesta monta kirjaa. Tätä viimeisintä en tosin ole (vielä) lukenut.

13.30 - 14.00, Hakaniemi
Livepodcast: Mitä Simone sanoisi?
Ihanan Sivumennen-kirjapodcastin livelähetys, jossa pohditaan sitä, mitä Toisen sukupuolen kirjoittaja Simone de Beauvoir sanoisi nykyajan feminismistä ja #metoo-liikkeestä. Mukana myös Laura Gustafsson ja Eveliina Talvitie.

15.30 - 16.00, Töölö
Suomennos-slam
Yksi viime vuoden kirjamessujen kohokohdista oli suomennos-slam, jossa kääntäjälegendat olivat suomentaneet etukäteen saman tekstin ja ottivat sitten mittaa toisistaan pohtien eri käännösratkaisuja ja merkityksiä. Tänä vuonna mukana ovat kääntäjät Heikki Karjalainen ja Tuomas Nevanlinna

16.30 - 17.00, Punavuori
Risto Isomäki: Viiden meren kansa
Isomäen faktaa ja fiktiota sekoittava tarinakokoelma suomalaisten alkuperästä on lukulistallani.


18.00 - 18.30, Punavuori
Esko Valtaoja: Maailmanloppu peruttu
Satuin kävelemään muutama viikko sitten Turun kirjamessuilla lavan ohi juuri, kun Valtaoja oli puhumassa kirjastaan, ja oli aivan pakko jäädä kuuntelemaan. Kiehtova puhuja, kiinnostava kirja.

Perjantai 26.10

11.30 - 12.00, Kallio
Jenni Holma ym. tekijät: Näkymätön sukupuoli - ei-binäärisiä ihmisiä
Yksi vuoden tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista tietokirjoista muunsukupuolisuudesta. Arvioni kirjasta löytyy täältä 

12.00 - 12.30, Hakaniemi
Aki Ollikainen: Pastoraali
Ollikaisen symbolinen pienoisromaani hämmensi ja lumosi. Arvio täällä.  

13.00 - 13.30, Senaatintori
Minna Rytisalo: Rouva C.
Rytisalo veti lavan edustan täpötäyteen jo Turun kirjamessuilla ja ennustan samaa Helsinkiin. Luin Rouva C:n loppuun ihan äskettäin ja veikkaisin, että se nousee ehkä vuoden parhaaksi kotimaiseksi romaaniksi ainakin omilla listoillani. :) 

15.00 - 15.30, Senaatintori
Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin
Clement on minulle ennestään tuntematon tuttavuus, mutta Rakkaudesta aseisiin olisi tarkoitus lukea vielä ennen messuja. Viimeistään siis junassa matkalla Helsinkiin. ;)

16.30 - 17.00, Esplanadi
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
Kankimäen 1800-luvun naistutkimusmatkailijoista kertova teos on minulla juuri kesken. Uskomaton määrä kiehtovia historiallisia yksityiskohtia, pohdintaa elämästä ja naisen roolista sekä matkakuumetta herättäviä kuvauksia eri puolilta maailmaa!


17.30 - 18.00, Kallio
Maiju Ristkari: Sukupuolena ihminen
Tietokirjakilpailun voittajateos on ensimmäinen nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta.

Lauantai 27.10 

13.30 - 14.00, Kallio
Essi Ihonen: Ainoa taivas
Kirja, josta olen kuullut ja lukenut paljon kehuja ja joka kiinnostaa jo aiheensakin perusteella: romaani on uskonnollisessa yhteisössä kasvavan nuoren kasvutarina.

15.30 - 16.00, Senaatintori
HS-Tähtihetki: Westerosin kirjeenvaihtaja. Salaisuuksia & spekulaatiota. 
Game of Thrones -sarjan ympärillä pyörii hurja spekulaatiomylly (totta kai! se on osa koko GoTin lumousta!), ja aiheesta on nyt tehty kirjakin. 


16.00 - 16.30, Senaatintori
Tommi Kinnunen: Pintti
Pintti ei tehnyt minuun samanlaista vaikutusta kuin Kinnusen aiemmat romaanit, mutta kirjan taustoista ja kirjoittamisesta olisi mukava kuulla lisää.

18.30 - 19.00, Hakaniemi
Ina Westman: Henkien saari
Tämäkin kirja on päätynyt lukulistalle suositusten perusteella. 

Sunnuntai 28.10 

12.30 - 13.30, Senaatintori
#Metoo - mitä nyt?  
Seksuaalisesta väkivallasta suomalaisessa kulttuurissa on ilmestynyt pari tuoretta tietokirjaa. Sofi Oksasen johdolla keskustelemassa Emma Kari, Maaret Launis ja Heidi Lindén.

14.00 - 15.00, Senaatintori
HS Esikoiset   
Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaat esittelyssä.

16.00 - 16.30, Töölö
Valeuutisia vai vihapuhetta?
Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet on silmät avaava sarjakuvateos vihapuheesta. Keskustelemassa myös Tuija Välipakka



TÄRPIT LAPSILLE

Torstai 25.10

12.00 - 12.30, Kumpula
Pikkulin laululeikkishow

14.30 - 15.00, Toukola
Sanna Mander: Prinsessakirja 
Todellisia prinsessoja ja prinsessojen askartelusalonki. :)


15.00 - 15.30, Toukola
Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat prinsessat ja prinssit
Prinsessa-teema jatkuu.

15.30 - 16.00, Toukola
Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut
Hieman erilainen prinsessa ja astetta paremmat prinsessasadut. Näille on naurettu meidän iltasatuhetkissä kyyneleet silmissä. :)

16.30 - 17.00, Toukola
Marjatta Levanto & Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja 
Jos prinsessat alkavat tässä vaiheessa tulla korvista ulos, niin tässä on vastapainoksi kirja hirviöistä, paholaisista ja muista pelottelijoista kautta aikojen. 

Perjantai 26.10

 11.30 - 12.00, Toukola
Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Minna!
Luin Rytisalon Rouva C:n ja siitä inspiroituneena heti perään 6-vuotiaalle tämän Minna Canthista kertovan lasten tietokirjan. Minna heräsi eloon kummassakin teoksessa ihan uudella tavalla.

 
16.00 - 16.30, Kumpula
Paula Noronen: Supermarsu
Supermarsu ja kirjailija esiintyvät lavalla.

Lisäksi perjantaina ja lauantaina Kumpula-lavalla on Pikku Kakkosen satuhetkiä aina parin tunnin välein klo 10.30 alkaen. Myös Lukukoira Börje on tavattavissa Toukolassa perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina klo 12 ja 14.

Lauantai 27.10

10.30 - 11.00, Toukola
Sanna Mander: Toivoisin että asuisin kuussa 
Työpaja lapsille, jossa piirretään kuvittaja Sanna Manderin kanssa Marjatta Kurenniemen satujen inspiroimia kuvia.

 
11.30 - 12.00, Kumpula
Iltasatuja kapinallisille tytöille 2
Näyttelijä Minna Mustakallio lukee ääneen satuja suositun kirjan jatko-osasta.

13.30 - 14.00, Kumpula
Millaisia otuksia on maassa ja merellä?
Lena Frölander-Ulfin Isä, minä ja meri sekä Linda Bondestamin ja Sanna Sofia Vuoren Muna ovat ainakin kuvituksensa puolesta kiehtovimpia vuoden lastenkirjauutuuksia. Kirjojen tekijät ovat paikalla piirtämässä otuksia.

16.00 - 16.30, Kumpula
Muumimamman yllätysjuhlat
Muumihahmojen esitys Kumpula-lavalla.

16.00 - 16.30, Toukola
Maija Hurme: Varjostajat
Kirjailija pitää lapsille olio-vastaanoton, jossa saa kertoa kuvittajalle, miltä oma olio näyttäisi.

16.30 - 17.00, Toukola 
Siri Kolu: Me Rosvolat - tarinataistelu
Kuulijat saavat osallistua rosvotarinan luomiseen kirjailijan kanssa.

Sunnuntai 28.10

11.30 - 12.00, Kumpula
Juhani Känkänen: Aurinko paistaa, Apo Apponen
Apo Apposesta kertovat kirjat ovat olleet meillä suosittuja. Kirjailija kuvittaa paikan päällä tarinahetkeä. 

 
13.00 - 13.30, Kumpula
Tatu ja Patu
Outolalainen kaksikko vierailee lasten alueella.       

Nähdään messuilla! :)

Kommentit

  1. Lasten alueen ohjelma vaikuttaa kyllä hyvältä! Olen menossa messuille kolmatta kertaa, ja ensimmäistä kertaa mukana on myös ekaluokkalainen. Otan hänet mukaan ainakin perjantaina, mutta vähän harkitsen vielä, jos kuitenkin menisimme messuille jo torstainakin ainakin joksikin aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin odotan innolla, millainen lasten alue on tänä vuonna. Aiempina vuosina alueen suunnittelu on vähän vaihdellut: milloin on ollut liian ahdasta, milloin liiankin avaraa ja tyhjää. Onneksi minullakin on mukana virallinen testaaja, eskari-ikäinen messukonkari (nyt 7. kertaa messuilla!)

      Hyviä messuja teille! :)

      Poista
  2. Onnea pyöreistä, upea suoritus ja toivottelen menestystä seuraavaan kymmeneen vuoteen! Muutama sama tärppi meillä, ehkä nähdään? Ollikainen ainakin on listallani.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt...

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe...

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ...