tiistai 23. maaliskuuta 2010

Torgrim Eggen: Kaksoset

Bensiini lopussa? No problemo - Fidel lähetti salamana 2000 lääkäriä Kiinaan, sai vaihtokaupassa polkupyöriä ja julkisti "Polkupyörän vuoden". Ruoka lopussa? "Ilman ja rakkauden vuosi". Virta lopussa? "Tähtitaivaan vuosi". Sanomalehtipaperi lopussa? "Kertomisen ilon vuosi". Pesuaineet lopussa? "Luonnollisuuden vuosi".

Koska hitaasti mutta varmasti valmistuvan kirjallisuusaiheisen graduni teema liittyy osittain kaunokirjallisiin kaksosiin, olen yrittänyt haalia käsiini kaikenlaista kaksosista kertovaa tieto- ja kaunokirjallisuutta. Tämän projektin puitteissa törmäsin myös norjalaiseen Torgrim Eggeniin, joka oli itselleni aiemmin täysin tuntematon kirjailija. Ensin lukemani Sisustaja oli outo, mutta mieleenpainuva romaani, ja Kaksoset oli sitäkin vaikuttavampi.

Minkä ihmeen takia norjalainen kirjailija sijoittaa kirjansa Fidel Castron Kuubaan? Ja miten hän osaakin kuvailla kuubalaisten nuorten aikuisten elämää niin yksityiskohtaisen tarkasti, aivan kuin olisi ollut itse paikan päällä? (Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen herätti muuten minussa aikoinaan samantapaisia kysymyksiä, vaikka vertaus on muuten aika kaukaa haettu...).

Eggen on onnistunut pusertamaan romaaniinsa kolmen ihmisen tarinat. Päähenkilö on nuori Raúl Escalera, kokematon runoilijanalku, joka esittää vallankumouksellisia runojaan havannalaisbaareissa. Siellä hän iskee silmänsä kauniisiin Herrarasin kaksosiin, ensin Juanaan ja sitten Mirandaan. Seuraa kummallinen kolmiodraama, jossa Raúl seurustelee ensin toisen kaksosen kanssa, mutta kuitenkin nai toisen. Kirjassa seurataan kolmikon omituista rakkaustarinaa, josta ei seksiä, pettämistä ja mustasukkaisuutta puutu.

Samalla Castron kommunistinen diktatuuri rajoittaa ja säätelee kuubalaisten arkea uskomattomilla tavoilla. Orwellilainen propaganda aivopesee ihmiset, mutta myös kommunismin vastustajia riittää aina. Raúlkin alkaa suhtautua yhä kriittisemmin maansa hallintoon, mikä tekee hänestä poliittisen järjestelmän silmätikun. Puolueen vakoojia on kaikkialla, ja kouluissa lapset opetetaan ilmiantamaan tarvittaessa omat vanhempansakin. Maailman on lohduton, mutta ei mustavalkoinen - kuubalaisten elämä saattaa ensi näkemältä vaikuttaa absurdilta ja sietämättömältä, mutta silti sielläkin eletään - lähes - "normaalia" elämää rakkauksineen, iloineen ja suruineen.

Eggen on armoton satiirikko ja osaa tuoda huumoria esiin oudoissakin kohdissa. Kaksoset on massiivinen kerronnallinen taidonnäyte, jolle soisi enemmänkin julkisuutta.

Torgrim Eggen: Kaksoset. Gummerus. 2008. 533 sivua.
Norjankielinen alkuteos: Hermanas
Suomentaja: Katriina Huttunen

Gummerus: Kaksoset
Gummerus: Torgrim Eggen
Wikipedia: Torgrim Eggen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti