keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto

Tv:stä tuli uutiset. Niissä oli kuva kauhistuttavasti ruttaantuneesta suuren mustan auton romusta. Sitten näytettiin jotakuta, jonka hän tunnisti prinssi Charlesiksi, seisomassa sairaalan ulkopuolella. Sitten näytettiin valokuvaa prinsessa Dianasta. Hän alkoi kuunnella mitä uutisissa sanottiin ja tajusi, mitä oli tehnyt.
"Voi paska", hän sanoi. "Minä tapoin prinsessan."

Dan Rhodesin pikku kirja on täydellinen piristysruiske pimeisiin talvi-iltoihin. Kirja on aiheestaan huolimatta pirteän kupliva, kevyt ja iloinen. Arjen huumoria riittää, kun sympaattiset henkilöhahmot ajautuvat tahtomattaan mitä eriskummallisimpiin tilanteisiin.

Kaikki alkaa siitä, kun ranskalainen Veronique on ajamassa "muutaman" drinkin jälkeen kotiinsa pienellä valkoisella autollaan. Pariisilaisessa tunnelissa tapahtuu Jotain, mutta vasta seuraavan aamun uutisia katsoessaan, Veronique tajuaa olevansa osasyyllinen prinsessa Dianan kuolemaan. Kun koko maailma alkaa etsiä pientä valkoista autoa, Veronique värvää walesilaista runoutta harrastavan ystävänsä Estellen ja atonaalista musiikkia kuuntelevan ex-poikaystävänsä Jean-Pierren hankkiutumaan autosta eroon. Pienen valkoisen auton piilotteleminen ja purkaminen osiin osoittautuu monimutkaisemmaksi tehtäväksi kuin luulisi.

Satiirisen tarinan takaa löytyy myös syvempiä kerroksia. Henkilöiden elämää taustoitetaan kaikenlaisilla hauskoilla sivujuonilla, joista ei rakkautta ja surua puutu. Napakasti kirjoitettu kirja ei kuitenkaan jää märehtimään syyllisyyden tai katumuksen tunteilla, vaan henkilöt ovat ikuisesti huolettomia ja vähän höpsöjä. Todellinen feel good -kirja.

Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto. Sammakko. 2006.
Englanninkielinen alkuteos: The Little White Car
Suomentaja: Elina Koskelin

Linkit:
DanRhodes.co.uk [en]
Sammakko: Dan Rhodes
Kirjavinkit.fi: Pieni valkoinen auto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti