Siirry pääsisältöön

Amélie Nothomb: Vaitelias naapuri

Tasan neljältä ovelle kolkutettiin.
Vaimoni huokaisi:

- Voi ei!

[...]

Alistuneena minä avasin oven. Kiduttajamme oli yksin. Hän murahti hyvän päivän, ojensi minulle takkinsa ja meni olohuoneeseen istumaan omaan nojatuoliinsa. Hän hyväksyi kupillisen kahvia eikä sanonut mitään.

Eilisen tapaan rohkenin kysyä häneltä, oliko hänen puolisonsa tulossa - mitä en toivonut, mutta olisihan siinä ollut syy miehen vierailuun.

Vaivautuneen näköisenä hän esitti ohjelmistonsa toisen sanan:
- Ei.


Amélie Nothombin viides romaani (jota Otava väittää hänen kolmannekseen) ja varhaisin suomennettu romaani, Vaitelias naapuri, on Nothombea tyypillisimmillään. Lyhyen ja kepeän romaanin yllä leijuu pahaenteinen, mustan huumorin ja absurdien tabujen sävyttämä synkkyys.

Klassisten kielten opettaja, Émile Hazel, muuttaa vaimonsa Julietten kanssa syrjäiselle maaseudulle viettämään rauhallisia eläkepäiviä. Kulturellin ja kohteliaan pariskunnan ainut naapuri on tyly ja vähäsanainen Palamède Bernardin, joka osoittaa odottamatonta ja ärsyttävää ylisosiaalisuutta tunkeutuessaan naapuriensa luo säännöllisesti - joka päivä neljästä kuuteen - juomaan kahvia ja vastaamaan hämmentyneen pariskunnan kysymyksiin epäkohteliaasti ja lyhytsanaisesti. Viaton asetelma kärjistyy ahdistavaksi, kun naapurin käytökselle ei löydy motiivia. Miten ärsyttävästä naapurista pääsisi eroon?

Kirjaa voi tuskin laskea käsistään, kun on pakko saada selville, onnistuvatko Émile ja Juliette estämään raivostuttavan tunkeilijanaapurin vierailut. Entä mikä mysteeri liittyy Bernardinin vaimoon, jota tämä ei halua tuoda mukanaan kyläilemään? Romaanin lopussa eettiset ja moraaliset käyttäytymissäännöt saavat kyytiä, kun Émile joutuu pohtimaan henkilökohtaisia mielipiteitään sovinnaisuuden, kohteliaisuuden ja inhimillisyyden rajoista.

Kepeänsynkkä, viihdyttävä kertomus painajaismaisesta naapurista. Kirjan lukee helposti yhdellä istumalla.

Amélie Nothomb: Vaitelias naapuri. Otava. 1997.
Ranskankielinen alkuteos: Les Catilinaires
Suomentaja: Annikki Suni

Seinäjoen kaupunginkirjasto: Vaitelias naapuri
Wikipedia: Amélie Nothomb

Katso myös nämä:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ja on kuu