Siirry pääsisältöön

Anna Karenina -kimppaluku

Nyt kun syksy on virallisesti polkaistu käyntiin syyskuun muodossa ja viimeisetkin kesälomat on varmaan pidetty, on aika tarttua uusiin haasteisiin myös lukemisen osalta. Tässä kuussa alkoi Kadonnutta aikaa etsimässä -haaste ja Satu pisti pystyyn Ruusun nimi -read-a-longin, mutta jos joku vielä kaipailee lukuhaastetta loppuvuodelle, niin nyt olisi oiva tilaisuus saada vertaistukea Anna Kareninan lukemiseen! Romaanin lukemalla voi samalla osallistua vaikka 10 klassikkoa -haasteeseen tai 500+ minihaasteeseen hiukan jälkijunassa. :)

Itse laitan kimppaluvun pystyyn lähinnä haasteeksi itselleni, jotta saisin tämän tiiliskiven luettua vuoden loppuun mennessä. Mutta olisi ilahduttavaa, jos tähän uskaltautuisi mukaan muitakin, jotta kimppaluku olisi nimensä veroinen! :)

Anna Karenina on alun perin julkaistu jatkokertomuksena, joten sen lukeminen osissa pidemmän ajan kuluessa on itse asiassa Tolstoin alkuperäiselle julkaisulle "uskollisempi" tapa lähestyä teosta. Romaani jakautuu kätevästi kahdeksaan osaan, joista luetaan kaksi osaa kuukaudessa. Luku-urakka alkaa siis heti ja aikaa on vuoden loppuun, 31.12.2011 asti. Jos jollakulla kestää pidempään, se heille armeliaasti sallittakoon. Jos joku taas huomaa tarinan vievän mukanaan, kirjan ahmiminen nopeammalla tahdilla on aivan yhtä sallittua. :) Muuten kimppaluku jakaantuu siis näin:

Osat 1 - 2 (n. 270 sivua): syyskuu 2011 /edit: keskustelua osasta 1 ja osasta 2
Osat 3 - 4 (n. 221 sivua): lokakuu 2011
Osat 5 - 6 (n. 261 sivua): marraskuu 2011
Osat 7 - 8 (n. 161 sivua): joulukuu 2011

Sivunumerot ovat kolmeen erilliseen kirjaan jakautuvan painoksen numeroita. Ajattelin nimittäin lukea sen kaikista vanhimman suomennoksen, eli Eino Kaliman version, joka ilmestyi WSOY:n kustantamana vuosina 1910-1911. Parikin uudempaa suomennosta on ilmestynyt sen jälkeen: Ulla-Liisa Heinon suomennos Otavan kustantamana vuonna 1961 ja Lea Pyykön suomennos Karistolta vuonna 1979. Myös Eino Kaliman suomennoksesta on WSOY julkaissut tarkistetun version vuonna 2007. Omassa painoksessani vuodelta 1969 miehillä on vielä lemmensuhteita, naiset ovat leppyisiä ja hienonmaailman tytöt seikkailevat poikamiesmaailman miesten kanssa. Vanhahtavan kielen avulla pääsee varmasti hyvin kirjan tunnelmaan. :)

Aion postailla väliaikatiedotuksia, kommentteja ja muuta yleistä höpinää luku-urakan edistymisestä vähintään kuukausittain, ellen useamminkin. Kannustan muitakin mahdollisia osallistujia samaan! Aiheeseen liittyvät blogitekstit löytyvät täältä jatkossa "Anna Karenina -kimppaluku" -tunnisteen alta. Keskusteluihin saa (ja pitää!) toki ottaa osaa, vaikkei kimppalukuun osallistuisikaan! ;)

Nyt kaikki siis rohkeasti mukaan venäläisklassikon kimppuun!

/edit:
Tällä hetkellä mukava ovat varmuudella (oi, teitä on monta!):
Riina @ Riinan lukuisat kissanpäivät
Maija @ Kirjojen keskellä
Suketus @ Eniten minua kiinnostaa tie
Sara @ P. S. Rakastan kirjoja
Amma @ Amman lukuhetki
Réa @ kirjahamsteri
Maisie @ Kadonneet kirjanmerkit
Auringon Palvoja @ Kirjahullun mietteitä
Hreathemus @ Nulla dies sine legendo
Karoliina @ Kirjava kammari
Satu @ Satun luetut

Kommentit

  1. Minä olen etsinyt tänä vuonna jo vaikka kuinka monesti aikaa Anna Kareninalle, mutta aina joku muu kirja onkin ajanut edelle. Tämä kimppaluku voisikin siis palvella vallan hyvin tavoitettani saada kyseinen opus luettua vielä tämän vuoden aikana.

    Olen siis mukana Kariston suomennoksella.

    VastaaPoista
  2. Ilmoittaudun mukaan, vaikka koko ajanhan noita muitakin tämä-on-pakko-lukea -kirjoja tulee eteen :)
    Ainakin voin käydä tsemppaamassa muita, jos oma luku-urakka ei onnistukaan.

    VastaaPoista
  3. Mä olen myös mukana! Hauskaa! :)

    VastaaPoista
  4. Lupailin jo aiemmin että lähden mukaan kokeilemaan, ja aion pitää lupaukseni, vaikka olen mukana Ruusun nimi -kimppaluvussakin. Niin ja Proustissa tietenkin! :D

    Aikataulu kuulostaa armeliaalta, ja ajattelin että voisin lähteä mukaan samalla tekniikalla jolla olen aloitellut Proustiakin: 10 sivua illalla ennen nukkumaanmenoa. :) Tosin suureksi yllätyksekseni täytyy todeta että Proust on tuntunut paljon mukavammalta kuin kuvittelin, ja olenkin jo vähän lukuaikataulustani edellä, kun olen iltaisin halunnut lukea enemmän kuin sen suunnittelemani 10 sivua. :)

    Minulla on hyllyssäni Anna Kareninan viidestoista painos vuodelta 1990 (WSOY), ja suomentajana Eino Kalima samoin kuin sinullakin.

    Voi olla että haukkaan nyt liian ison palan näiden klassikoitteni kanssa, mutta eihän tämä niin vakavaa ole. Teen parhaani mutta en ota paineita. :)

    VastaaPoista
  5. Houkuttelisi kovasti osallistua, sillä kyseinen kirja on tapittanu kirjahyllyssäni jo vuosia. Kimppaluku kuulostaa kivalta ajatukselta, joka rytmittäisi lukutahtia mukavasti. Tällä hetkellä haahuilen ja risteilen kuitenkin jo niin monen teoksen välillä, että taitaa olla paras jättää Karenina tuonnemmas. :)

    VastaaPoista
  6. Olen niiiiin mukana! Minua on jo pitkään vaivannut Tolstoin kokoinen (aika massiivinen siis) aukko yleissivistyksessäni. En omista Anna Kareninaa, joten en osaa vielä sanoa, millä painoksella osallistun. Mukana joka tapauksessa ollaan:)

    VastaaPoista
  7. Voi että, pitäisikö sitä.. :) Pitäisi ainakin hakea ko. teos anoppilasta, kun sitä ei omasta hyllystä löydy. Mietitään! Ihana kun polkaisit tämän käyntiin!

    VastaaPoista
  8. Ai niin, piti vielä sanoa, että olen ajatellut lukea Irina Reynin "What Happened to Anna K?" sitten, kun olen joskus saanut itse Anna Kareninan luettua. Fiktiota siis tämäkin:

    http://www.amazon.com/What-Happened-Anna-K-Novel/dp/1416558934

    VastaaPoista
  9. Oih voih, tekisi kyllä mieli osallistua! Pitää vähän haudutella vielä ja katsoa kuinka nuo muut kimpat lähtevät edistymään... :)

    VastaaPoista
  10. Olen lukenut Kareninan jo kaksi kertaa, mutta saatanpa hyvinkin lähteä mukaan kun viimeisimmästä lukukerrasta on jo aikaa. :)

    VastaaPoista
  11. Onpas tänne tullut paljon kommentteja, kiitos! :)

    Riina, hienoa, tervetuloa mukaan! Kiva saada myös eri suomennosversioiden lukijoita mukaan niin näkee ehkä millaisia eroja niiden kielessä ja tyylissä on.

    Maija, tervetuloa! Ja itsekin saat varmasti muilta tsemppausta, jos luku-urakka tuntuu raskaalta. :)

    Suketus, jee! Tervetuloa mukaan! :)

    Sara, tervetuloa sinullekin! Minäkin olen mukana Proustissa ja olen jo vähän aloitellutkin. Kyllä se varmasti menee tämän rinnalla ihan mukavasti, kun aikataulu tuntuu molemmissa sopivalta.

    Nino, ehkä innostut osallistumaan vielä myöhemmin. ;)

    Amma, loistavaa!! Minulla on aivan yhtä suuri aukko yleissivistyksessä, eli tämän on minullekin ensimmäinen Tolstoi.

    Karoliina, mukaan vain! Tätä voi syksyn mittaan aloitella myöhemminkin, jos ei heti ehdi mukaan. :) Kiitos linkistä, vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta! Onkohan tästä tehty muitakin "modernisoituja" versioita, pitäisi ehkä tutkia haasteen yhteydessä...

    Satu, kiva kuulla! Mukaan voi tulla toki myöhemminkin, jos siltä tuntuu. :)

    Réa, tervetuloa vain mukaan! Olisi todella mielenkiintoista lukea kokemuksia ja mielipiteitä joltakulta joka on lukenut kirjan jo aiemmin! :)

    VastaaPoista
  12. Onnea, Zephyr! Voitit arvonnassa. Saat valita kirjan neljäntenä :-). Laitatko sähköpostia minulle?

    Anna Kareninan kimppaluku on hyvä idea! Mahtava päästä lukemaan kommentteja useammasta blogista.

    VastaaPoista
  13. Paula, ooh, kiitos tiedosta!! Käyn saman tien blogissasi! :)

    Minäkin olen ihan yllättynyt siitä, kuinka paljon kiinnostusta Anna K.:n kimppalukua kohtaan on jo ollut (ja kuinka moni on jo lupautunut ottamaan siihen osaa!). :)

    VastaaPoista
  14. Anna Karenina on mököttänyt hyllyssäni jo useampia vuosia, lienee loukkaantunut kahdesta epäonnistuneesta lukuyrityksestäni. Liityn mukaan lukupiiriin, jospa nyt selättäisin ne silmissä vilisevät venäläisnimet joita jokaisella henkilöllä tuntuu lisäksi olevan useita erilaisia!

    Kirjahyllyni kappale on nähtävästi muuttanut suotuisammille lukumaille, joten maanantaina haen oman lukukappaleeni kirjastosta.

    VastaaPoista
  15. Loistavaa, Maisie! Tervetuloa mukaan ja toivottavasti tällä yrityksellä urakka onnistuu paremmin! :)

    VastaaPoista
  16. Juurikin vuosi-pari (ei saata muistaa :) otin Anna Kareninan kouraan ja luin ensimmäisen sivun. Se ei sytyttänyt, mutta siitä asti se on kummitellut mielessä ja lähinnä sillä ajatuksella "En koskaan saa sitä luettua, huoh".

    Tämä read-along sopii ku nyrkki silmään, koska kattelin omaa painostani (Pyykön 1988 painos) ja satuin siltä istumalta lukemaan heti ekat 60 sivua. Ja yllättysin erittäin positiivisesti :) Eikä lukutahti ole liian mahdoton meikäläiselle, joka käy kotona vain nukkumassa (kärjistetysti tietenkin) :)))

    VastaaPoista
  17. Auringon Palvoja, kuulostaa hyvin tutulta - tosin itse en tainnut lukea edes sitä ensimmäistä sivua ennen kuin teilasin kirjan mielessäni raskaaksi ja hankalaksi. Nyt kun lukeminen on haasteen myötä edennyt pidemmälle, kirjakin on alkanut viedä mukanaan. Tervetuloa siis mukaan! :)

    VastaaPoista
  18. Vielä yksi mukaan AK-lukuun. Se on klassikko ja pitää lukea se joka tapauksessa ennen siihen perustuvaa scifi-versiota, Android Kareninaa. ;)

    Katselin jo kirjaa kauhulla: vajaa tuhat sivua ja suht pientä fonttia ja riviväliä.. tulen varmaan katumaan tätä vielä, mutta olen siltikin mukana. Saa nähdä, kestääkö sisu loppuun asti, kun en saa edes Austeneja loppuun asti luettua.

    VastaaPoista
  19. Kävin tänään anoppilassa ja nappasin kahtena niteenä löytyneen Otavan Suuret venäläiset kertojat -sarjan Anna Kareninan mukaani. :) Itse kirjoista ei löydy vuosilukuja, mutta kustantajan ja suomentajan perusteella kyseessä on 1960-luvun painos.

    Yritän nyt siis mukaan. Minäkin laskeskelin, että ainakin nyt syyskuussa riittäisi kymmenisen sivua päivässä, mitä voisi yrittää iltaisin, tai sitten vaihdan aamunovelliprojektini aamuiseksi Anna Karenina -projektiksi. :) Katsotaan miten käy, mutta mukana olen kuitenkin!

    VastaaPoista
  20. Hreathemus, tervetuloa vain mukaan ja tsemppiä luku-urakkaan! Voin nyt reilun sadan sivun "vankalla" kokemuksella vakuuttaa, että Anna K. ole niin raskas kuin pelkäsin etukäteen.
    Mutta että Android Karenina?! Minulla on nyt kuva päässä 1800-luvun tyyliin pukeutuneesta robotista... :D

    Karoliina, hienoa! Tervetuloa mukaan sinullekin! Minäkin laskeskelin itselleni jotain 10 sivua päivässä -vauhtia, mutta ainakin tänään meni jo reippaasti yli, kun kirja vei mukanaan. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt...

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe...

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ...