sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

Mutta koska kaiken saa nyt kaupasta, talkoot on unohdettu. Siksi ihmiset ei tutustu naapureihinsa, vaan pelkäävät ja epäilevät ja panettelevat. Kyllä minä sanon, että se on väärin. Kyllä pitäisi tietää, mikä on talkoo, mikä on talikko ja mikä on talkkuna. Talkoissa autetaan niitäkin keistä ei tykätä, koska seuraavana päivänä se toinen voi auttaa minua.

Mielensäpahoittaja on ihana välipalakirja, täynnä jäyhää Suomi-huumoria ja maalaisjärjestä kumpuavaa syvää viisautta. Alun perin viisiminuuttisista lyhytkuunnelmista koostuva kirja sisältää pieniä arjen epäoikeudenmukaisuuksia, nykyajan menon päivittelyä 80-vuotiaan suomalaisukon monologina. Mielensä kaikesta pahoittava kertoja on vanha jäärä, perusnegatiivinen urputtajaukko, jossa on kuitenkin jotain sympaattista. Hänen suosikki-inhokkejaan ovat mm. joulukalkkuna, ystävänpäivä, kaupan light-tuotteet sekä metro, mutta tarkkanäköinen kritiikki onnistuu vain ilahduttamaan lukijan mieltä. Mielipaha ei siis savolaisittain siirry loputtomasti eteenpäin... :)

En ole aiemmin tutustunut Tuomas Kyrön tuotantoon, vaikka erityisesti Mielensäpahoittajaa edeltävä romaani, eli 700 grammaa, kiinnostaisi. Pitäisi tutustua lähemminkin... Näin loistavaa suomalaishuumoria on harvoin tarjolla!

Mitenkähän verisesti teoksen päähenkilö pahoittaisi mielensä siitä tiedosta, että hänestä on muodostunut netissä jonkinlainen ilmiö? Mielensäpahoittaja-joulukalenteri taisi olla yksi suosituimmista joulukalentereista viime jouluna ja Facebookissakin voi jo kaveerata Mielensä Pahoittajan kanssa...

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja. WSOY. 2010.

Linkit:
WSOY: Mielensäpahoittaja
WSOY: Tuomas Kyrö
HS Kirjat: "Kyllä en vietä teidän päiväänne"
Kirjavinkit.fi: Mielensäpahoittaja

4 kommenttia:

 1. Suosittelen lämpimästi 700 grammaa. Luin sen viime vuoden puolella kun tuota Mielensäpahoittajaa sai odottaa (ja saa edelleen...) ja halusin Kyröön tutustua. Se oli hauska kirja, oikea nykypäivän Elmo-juttu :-)

  VastaaPoista
 2. Kyllä, mullakin on mielessä (ja lainassa) lisää Kyröä. Pitää tutustua enemmän, Mielensäpahoittaja oli kyllä sen verran hyvä kirja.

  VastaaPoista
 3. 700g oli mielenkiintoinen kokemus. Suosittelen kaikessa kummallisuudessaan sitä, Nousiaisen maaninkavaara oli jokseenkin samaa sarjaa.

  VastaaPoista
 4. Omistan 700grammaa -teoksen, mutta en ole ehtinyt sitä vielä lukea. Tämä mielensäpahoittaja oli minulla lainajonossa, mutta vuoroni tuli silloin, kun olin joululomalla toisella puolen Suomea, joten jäi saamatta. Pitää varata siis uudelleen.

  VastaaPoista