maanantai 17. tammikuuta 2011

Kevään 2011 kirjat

Sunnuntaihesari listasi sivun verran keväällä 2011 ilmestyvää kirjallisuutta, josta piti tietenkin poimia itseäni eniten kiinnostavat tapaukset omalle luettavien listalle.

KAUNOKIRJAT

Esikoiset
Helen Moster: Hylky. "Tutkija selvittää uponneesta laivasta löytyneen kahvikupin tarinaa." Avain. 03/2011.
(Kirjan kuvaus Avaimen esitteessä oli mielenkiintoinen.) > luettu!

Kotimainen kirjallisuus
Essi Henriksson: Paljain käsin. "Romaani kolmen sukupolven naisista." Gummerus. 3/2011. (Romaanin piti alun perin ilmestyä vuosi sitten, mutta sitä lykättiin. Nyt odottelu vihdoin palkitaan! Henrikssonin esikoinen, Ilmestys, kolahti niin sanotusti kovaa.) > luettu!
Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo. "Syrjäytyneet hivuttautuvat kohti keskiluokan reviiriä." Like. 4/2011. > luettu!

Ulkomainen kirjallisuus
Muriel Barbery: Kulinaristin kuolema. "Kuoleva ravintolakriitikko tekee viimeisen makumatkan." Gummerus. 02/2011 (Olen utelias: mitä muuta Siilin eleganssin kirjoittaja on saanut aikaiseksi?) > luettu!
Yangzom Brauen: Tiibetin tyttäret. "Tiibetistä paenneen perheen tarina." Ajatus. 02/2011.

Damon Galgut: Vieraissa huoneissa. "Romaani muukalaisuudesta." Basam Books. 05/2011. > luettu!
Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset. "Lasten vanhemmat katoavat hoitamaan norsuja." Tammi. 05/2011.

Hilary Mantel: Susipalatsi. "Booker-palkittu historiallinen romaani." Teos. 04/2011. (Booker-haastetta varten.)
Dan Rhodes: Taputtavat pikku kätöset. "Vanha museonhoitaja ajautuu sivuraiteille." Sammakko. 02/2011.
Anne Swärd: Viimeiseen hengenvetoon. "Epäsovinnainen suhde täytyy salata." Otava. 01/2011. (Kiinnostuin Olivian kirjablogin kaksijakoisen arvion myötä.) > luettu!

TIETOKIRJAT

Elämäkerrat, muistelmat
Natascha Kampusch: 3096 päivää. "Itävaltalaistyttö eli kahdeksan vuotta vankina kellarissa." Otava. 04/2011. > luettu!

Filosofia, uskonto
Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä. "Lihansyönnin eettistä tarkastelua." Atena. 1/2011. > luettu!
 
Historia, yhteiskunta
Arundhati Roy: Kuuntelen heinäsirkkoja. Merkintöjä demokratiasta. "Millaista on Intian demokratia." Like/Into. 2/2011. (Arundhati Royn toinen suomennettu teos ja ainoa suomennettu tietokirja!)
Valerie Solanas: Scum-manifesti. "Radikaalifeministinen pamflettiklassikko." Savukeidas.
Mary Wollstonecraft: Naisten oikeuksien puolustus. "Naisasianaisen pääteos." Savukeidas. (Savukeidas on viime aikoina kunnostautunut feminististen klassikoiden suomentajana.)

Suosittelen muuten lämpimästi Colm Tóibínin Brooklyn, Kazuo Ishiguron Yösoittoja sekä Sarah Watersin Vieras kartanossa -romaaneja, jotka olen ehtinyt lukaista englanniksi. Sen sijaan Marianne Lewyckan Meidät kaikki on tehty liimasta oli mielestäni tarinana yhtä ontuva kuin nimensäkin, eikä läheskään yhtä hauska kuin Lewyckan aiemmat traktori- ja mansikkaromaanit. Ilonpilaajana varoitan siis jo etukäteen tuohon kirjaan tarttuvia mahdollisesta pettymyksestä! :)

HS: Kevään 2011 kaunokirjat
HS: Kevään 2011 tietokirjat

4 kommenttia:

 1. Minä odotan kovasti tuota Eläinten syömisestä-kirjaa. Vähän kyllä hirvittää, että onko ruokavalio enää sama sen jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Bongasin Royn Intian demokratia -kirjan. Ehdottomasti täytyy lukea, auttaiskohan se ymmärtämään sikäläistä maailmaa enemmän (vai vähemmän).
  Olisi pitänyt itsekin laittaa nuo ilmestymisajat kirjoista. Milläkähän viiveellä uutuudet tulevat kirjastoihin...

  VastaaPoista
 3. Jori - Olen lukenut englanninkielisistä arvioista samaa; lukijoille ei olekaan kirjan jälkeen enää liha oikein maistunut... Jännää muuten, että kustantamon, lehtien ja kirjastojen sivuilla löytyy kahta eri versiota kirjan nimestä: Eläinten syömisestä ja Eläintensyöjät. Kirjan kanttakin löytyy kummallakin nimellä! Katsotaan kumpi sattuu lopulta käsiin. :)

  Mari - Ainakin omien kokemusteni mukaan kirjastot saavat joitakin uutuuksia jo melkein heti ilmestymispäivän jälkeen. Omassa kirjastossani on jo useampia tammikuun aikana ilmestyneitä kirjoja. Se on sitten toinen juttu, ovatko ne aina lainassa tai varattuja. :P Pitää yrittää tuo Royn kirja napata ennen muita.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen listaus! Itse oli noteerannut vain tuo Siilin eleganssin kirjoittajan uuden, mutta täytyypä tarkkailla kevään tarjontaa uusin silmin.

  VastaaPoista