Siirry pääsisältöön

Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta

Suuret hovimestarit ovat suuria, koska heillä on kyky täyttää ja säilyttää ammattiroolinsa aina; heitä eivät ulkonaiset tapahtumat järkytä, olivatpa ne sitten kuinka yllättäviä, hälyttäviä ja vaikeita tahansa. He kantavat ammattiosaansa niin kuin säädyllinen herrasmies pukuaan; he eivät anna huligaanien eivätkä olosuhteiden repiä sitä yltään muiden nähden; he heittävät sen yltään silloin ja vain silloin kuin itse niin tahtovat, ja se tapahtuu poikkeuksetta vain omassa täydellisessä yksinäisyydessä. Kuten jo sanoin, sitä on arvokkuus.

Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illassa ei tapahdu juuri mitään ja silti se sisältää niin paljon. Romaanin päähenkilö, perienglantilainen hovimestari Stevens, lähtee automatkalle tapaamaan entistä taloudenhoitajaa, miss Kentonia. Matkallaan hän muistelee ja pohtii seikkaperäisesti elämäänsä lordi Darlingtonin hovimestarina ja kuvailee yrityksiään sopeutua nykyisen isäntänsä, amerikkalaisen liikemiehen modernimpiin käsityksiin taloudenpidosta ja hovimestarin asemasta.

Romaanin kerronta piirtää niin tarkan kuvan Stevensistä, että huomasin välillä pitäväni häntä oikeana ihmisenä fiktiivisen hahmon sijaan! Välillä hän puhuttelee lukijaakin ja pahoittelee rönsyilevää tarinointiaan niin kuivakan kohteliaasti, että tulee ihan sellainen olo niin kuin olisi itsekin vanhan, englantilaisen hovimestarin palveltavana! Järkähtämättömän uskollisena hän ei vahingossakaan sano pahaa sanaa entisestä isännästään vaan puolustaa lordi Darlingtonia henkeen ja vereen. Lukijalle kuitenkin paljastuu vähitellen, että lordin kiinnostuksenkohteet sotienvälisenä aikana olivat moraalisesti melko arveluttavia.

Rivien välistä voi aavistaa, että Stevens oli todellisuudessa myös syvästi pettynyt isäntäänsä ja ehkä myös hieman itseensä. Stevens uhraa koko elämänsä pyrkimykselle palvella lordia moitteettomasti ja epäitsekkäästi, arvokkaasti, kuten suuren hovimestarin kuuluukin. Velvollisuudet menevät aina tunteiden ja yksityiselämän edelle. Kun lordin todellinen puoli paljastuu, myös Stevensin elämäntehtävä ja tarkoitus joutuu kyseenalaiseksi.

Stevensin kertojanääni ei kuitenkaan ole katkera vaan aina asiallinen. Menneisyyteen mahtuu monia hyviäkin muistoja. Hovimestarin pikkutarkkoja velvollisuuksia ja yläluokkaisen kartanon ylläpitoa kuvaillaan romaanissa tarkkaan. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa ja entisaikojen jäykkä ja palvelualtis hovimestari alkaa olla erikoinen harvinaisuus, jota ei enää kaivata. Stevensin pitkä päivä lähestyy surumielistä iltaansa.

Olen lukenut romaanin jo muutama vuosi sitten, mutta luin sen nyt uudestaan Booker-haastettani varten. Ensimmäisellä lukukerralla se tuntui jotenkin pitkäveteiseltä ja raskaalta, mutta nyt pidin kirjan hitaasta kerronnasta ja tunnelmasta paljon enemmän. Elokuva on tullut myös katsottua muutamaan otteeseen; Anthony Hopkins on ilmetty hovimestari Stevens!

Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta. Tammi. 2001.
Englanninkielinen alkuteos: The Remains of the Day
Suomentaja: Helene Bützow

Linkit:
Tammi: Pitkän päivän ilta
Tammi: Kazuo Ishiguro
HS kirjat: "Munausta koko kunniakas elämä"
Wikipedia: Kazuo Ishiguro

Kommentit

 1. Luen just Ishiguron Yösoittoja ja ihastuin hänen tyyliinsä. Ajattelin laittaa hänen aiempia kirjojaan varaukseen, kuten tämänkin Pitkän päivän illan. On ihana löytää ennen lukemattomia hyviä kirjailijoita.

  VastaaPoista
 2. Luen pitkän päivän illan vielä joskus - kuvasit sitä todella houkuttelevasti. Joskus kun on aikaa lukea kiireettömästi, syventyen...

  VastaaPoista
 3. Minustakin Stevens tuntui todelliselta, kuvitelmissani hän kuulostaa ja näyttää, ei kauhean yllättäen, Anthony Hopkinsilta. :D

  Minusta Stevensin uskollisuus entistä työnantajaansa kohtaan oli liikuttavaa. Vaikka rivien välistä pilkottikin pettymys lordiin, ei hän sitä koskaan suoraan sano. Ehkä koskettavinta olivat kuitenkin kuvaukset Stevensistä ja hänen isästään...

  VastaaPoista
 4. Minuakin kiinnostaa tämä kirja kahdesta syystä. Ensinnäkin kirjailijan Ole luonani aina -kirja oli todella hyvä. Toiseksi Paluu Rivertoniin synnytti halun lukea muitakin kartanokirjoja:) Tämä on siis ehdottomasti must-read-listoillani

  VastaaPoista
 5. Anna Elina, suosittelen kyllä lämpimästi tätä, jos pidät Yösoitoista! Tässä on vähän samanlainen viipyilevä, surumielinen tunnelma.

  Pienen mökin emäntä, tämä kuuluu tosiaan niihin kirjoihin, joihin pitää jaksaa syventyä, jopa uppoutua. :)

  Norkku, minäkin kuvittelin mielessäni tällä lukukerralla Stevensin Anthony Hopkinsin näköiseksi! :D

  Sonja, Ole luonani aina oli minustakin todella vaikuttava ja ehkäpä lempikirjani Ishigurolta. Mutta Pitkän päivän ilta tulee hyvänä kakkosena.

  VastaaPoista
 6. Oi, minä aion lukea tämän ihan kohta - vähän samasta syystä kuin Sonja! Ja kirjoitinkin juuri asiasta Kirjahyllykeskiviikon I-postauksessa. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos postauksesta! Pitkän päivän ilta on minulla viimeisiä vielä lukemattomia suomennettuja Ishiguroja (Yösoittoja on se toinen) ja aion ehdottomasti tarttua tähän :).

  VastaaPoista
 8. Karoliina & Tessa, mukavia lukuhetkiä kirjan parissa! Minusta tämä kuuluu ehdottomasti Ishiguron parhaimpiin. Toivottavasti pääsen lukemaan arvioitanne pian! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

Kevään 2022 uutuuskirjavinkit

Herätelläänpä taas vaihteeksi blogia talviunilta... Nyt keväällä ilmestyy valtava määrä kiinnostavia uutuuksia. Poimin eri kustantamoilta tähän ne 20 kirjaa, joita eniten odotan. Mukana on myös muutamia nuortenkirjoja ja perheen nuoremmille lukijoille suunnattuja uutuuksia. TAMMIKUU Merit Riihonen : Mitä ikinä haluat (Karisto) Esikoisteos nuoruudesta, musiikista ja ihmismielen pimeistä sopukoista.   Iida Rauma : Hävitys - tapauskertomus (Siltala) Tämä kirja on jo ehtinyt olla esillä kirjagramissa, blogeissa ja muuallakin mediassa. Väkivallasta ja sen vaikutuksista ihmiseen.  Pertti Saloheimo : Meren ja tulivuoren välissä (WSOY) Pienoisromaani luonnontutkijasta, joka kohtaa syrjäisessä tutkimuskohteessa luonnon outouden ja karmivuuden. Kuulostaa vähän Jeff VanderMeerin Hävitys -kirjalta. Jemma Hatt : Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma) Seikkailijat-sarjan ensimmäinen osa salaperäisestä linnasta kuulostaa kuvauksen perusteella Viisikoilta! Kirja on juuri 9-vuotiaalla kesken ja on kuu

Anu Holopainen: Ihon alaiset

Ulkonäkö vaikuttaa moniin asioihin, kunnollisen opiskelu- ja työpaikan saamiseen, elämänkumppanin löytämisestä nyt puhumattakaan. [...] jo vuosikymmeniä sitten monet tutkimukset todistivat, että viehättävät ja hoikat ihmiset saivat todennäköisemmin töitä, usein jopa paremmalla palkalla kuin ylipainoiset ja epäesteettiset. Pitkät ihmiset ovat älykkäämpiä kuin lyhyet (väittää eräs tutkimus ). Kauniit ihmiset menestyvät työelämässä paremmin ja saavat korkeampaa palkkaa kuin keskivertokansa (väittää eräs professori ). Kulttuurissamme ihannoidaan nuoruutta, seksikkyyttä ja tiukat kauneusihanteet täyttäviä kasvoja ja vartaloita (se tiedetään ilman tutkimuksiakin). Anu Holopainen käsittelee tuoreessa nuortenkirjassaan yhteiskunnan asettamia ulkonäköpaineita ja ulkonäön muokkaamista. Romaani sijoittuu tulevaisuuteen, missä ulkonäön kirurgisesta parantelusta on tullut yhtä yleistä kuin mitä sen ei-kirurginen "parantelu" on nykyään: nykypäivänähän valtaosa (naisista) meikkaa, mu