tiistai 2. syyskuuta 2014

Syksyn 2014 kirjat

Syyskuu, syksy ja syksyn kirjauutuudet. Syksy 2014 näyttää kirjallisessa mielessä suorastaan muhkealta. Kevään/kesän uutuuskirjoissakin riittäisi tosin vielä luettavaa... Odotan jo Helsingin kirjamessuja innolla, vaikka niihin on vielä melkein kaksi kuukautta aikaa!

Listasin tähän muutamia itseäni kiinnostavia kesän/syksyn uutuuksia. Osa on jo ilmestynyt, osa on vasta tuloillaan. Yhden olen ehtinyt jo lukeakin (tosin englanniksi), ja eräs toinen on juuri kesken.

Atena
Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille. Perinteiset sadut kohtaavat nykymaailman aikuisille suunnatussa satukirjassa. Aloitin tämän eilen illalla ja olen aivan lumoutunut! Ilm. 6/2014. >LUETTU!

Basam Books
Sylvia Plath: Paniikki-Johnny ja Uniraamattu. Sylvia Plathia ei olekaan suomennettu lähes 20 vuoteen! Olen lukenut tämän englanniksi Plath-fanituskaudellani teininä, mutta olisi jännä verestää muistoja. Teos sisältää novelleja, tarinoita ja muita kirjoituksia. Ilm. 9/2014.   

Bazar
Kate Morton: Hylätty puutarha. 1900-luvun kattava lukuromaani. Paluu Rivertoniinkin on minulla vielä lukematta! Ilm. 8/2014.

Gummerus
Elias Koskimies: Ihmepoika. Omaelämäkerrallinen esikoisromaani Pohjanmaalla varttuvasta pojasta osui jostain syystä silmiin. Ilm. 9/2014. /LUETTU!

Chris Cleave: Voittamaton. Olen halunnut lukea tämän Little Been tarinan kirjoittajan uutuuden alkukielellä englanniksi, mutta en ole vielä ehtinyt. Ystävyydestä, vanhemmuudesta ja kilpapyöräilystäkin kertova romaani. Ilm. 6/2014.

Michael Cunningham: Lumikuningatar. Taisin kuulua vähemmistöön, kun kirjailijan edellinen romaani, Illan tullen (By Nightfall) ei tehnyt minuun kovin kummoista vaikutusta. Lumikuningatar kertoo kahdesta miehestä, joista kumpikin etsii elämäänsä sisältöä: toinen uskonnosta, toinen huumeista. Ilm. 9/2014.

Goliarda Sapienza: Elämän ilo. Jos romaanin päähenkilö on "feministinen, anarkistinen, biseksuaalinen Scarless O'Hara Sisiliassa" ja "Välimeren Lady Chatterley" (Independentin mukaan), niin eihän tätä voi ohittaa! :) Kirjailija kirjoitti romaaniaan kymmenen vuotta, mutta se julkaistiin vasta 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Plus Italia on tietenkin tämän vuoden Helsingin kirjamessujen teemamaa. Ilm. 10/2014.

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias. Kuulostaa kuvauksen perusteella hieman Kolmastoista kertomus -romaanilta, tosin ehkä ilman gootti/fantasiapuolta. Ilm. 6/2014.

Into
Hippo Taatila: Isipappablues. Mustaa huumoria isyydestä, vanhemmuudesta ja sukupuolirooleista. Ilm. 8/2014. >LUETTU!

Saara Henriksson & Aino-Maija Leinonen: Leppoisa opas huusholliin. Ekologinen siivousopas, mitä ihmettä?? Ilm. 10/2014.

Like
Rosa Liksom: Väliaikainen. Lyhytproosaa suomalaisista. Ilm. 8/2014.

Nadeem Aslam: Sokean miehen puutarha. Pakistaniin ja Afganistaniin sijoittuva poliittinen, monikerroksinen romaani sodasta ja rakkaudesta. Elävältä haudatut on vielä lukematta. Ilm. 8/2014.

Tom of Finland: Sarja kuvia. Tom of Finland -aiheisista postimerkeistä tuli valtava hitti. Kuvataiteilija Touko Laaksosen sarjakuvista on koottu tätä ennen vain yksi albumi vuonna 1992. Ilm. 9/2014.

Minerva
Johan Egerkrans: Pohjoismaiset taruolennot. Kuvitettu teos tutustuttaa Pohjolan kansanperinteeseen ja taruolentoihin liittyviin uskomuksiin. Ilm. 8/2014.

Myllylahti
Sari Kaariranta: Turvattomin on rakkaus. Naisen menneisyydestä paljastuu hurjia salaisuuksia ja tragedioita. Kiinnostuin tästä pelkästään kustantamon kuvauksen ja tekstikatkelman perusteella. Ilm. 9/2014.

Otava
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia. Esikoisromaani Jugoslavian hajoamisesta ja eräästä kissasta. Aloin lukea tätä lomamatkalla kirjastossa ja en olisi millään hennonnut jättää kirjaa kesken ja palauttaa sitä takaisin hyllyyn (mutta eihän sitä voi koko lomaansa kirjastossa viettää... vai voiko?). ;) Tyydyn oman kirjastoni varausjonoon. Ilm. 8/2014. /LUETTU!

Granta 3: Parhaat nuoret suomalaiset kertojat. Aikakauskirjan erikoisnumero esittelee Frankfurtin kirjamessujen kunniaksi 20 raadin mielestä parasta suomalaista kirjailijaa. Hmm... Ilm. 9/2014. /LUETTU!

Romain Puértolas: Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin. Tätä selailin jo kirjakaupassa, mutten vielä ostanut. Satiiri intialaisen fakiirin matkasta halki Euroopan, missä Ikean vaatekaappia kohdellaan paremmin kuin sen sisällä matkustavaa laitonta siirtolaista. Ilm. 6/2014. >LUETTU!

Schildts & Söderströms
Stephen Fry: Fryn aikakirjat. Vaimoni luki juuri Fryn omaelämäkerrallista Moab is My Washpot -kirjaa (suom. Koppava kloppi), joka kertoo näyttelijä-koomikko-juontajan elämän ensimmäisistä 20 vuodesta. Sen verran hihittelyä tuo aiheutti, että taidan olla lukujonossa seuraavana. Fryn opiskeluajoista kertova Fryn aikakirjat kiinnostaa myös. Ilm. 8/2014.

Siltala
Antti Heikkinen: Risainen elämä - Juice Leskinen 1950-2006. En ole mikään Juice-fani, mutta Pihkatapin ansiosta ihastuin Antti Heikkisen kirjoitustyyliin niin, että jos hän kirjoittaa Juicen elämäkerran, niin se ei vain voi olla huono! :) Ilm. 9/2014. /LUETTU!

Tammi
Essi Kummu: Lasteni tarina. Omaelämäkerrallinen kertomus keskoskaksosten äitiydestä. Ilm. 8/2014.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet. Hämeenlinnaankin sijoittuvan Murakamin uutuuden luin jo englanniksi. Ilm. 9/2014.

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli. Tietokirja, joka pureutuu kirjailija Mary Shelleyn elämään ja erityisesti Frankenstein-romaaniin. Ilm. 9/2014. /LUETTU!

WSOY
Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Mielensäpahoittaja seikkailee tällä kertaa romaanimuodossa. Ilm. 7/2014.

David Vann: Kylmä saari. Kuulostaa vähän samalta kuin Eowyn Iveyn Lumilapsi tai M. L. Stedmanin Valo valtameren yllä: pariskunta haluaa rakentaa kodin syrjään muusta maailmasta, mutta unelmien toteuttaminen ei aina tuo onnea. Ilm. 9/2014. /LUETTU!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti