keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Tuuve Aro: Sinikka Tammisen outo tyhjiö

Helena oli hymyillyt ja räpytellyt ripsiään kutsuvasti, mikä oli naisten yhteistä koodikieltä. Sillä he viestivät haluavansa suhteelta enemmän.
Olisiko se puhtaasti seksiä vai kenties merkityksellistä läheisyyttä, sitä Kalle ei vielä tiennyt. Hän toivoi oikeastaan kumpaakin. Seksin jälkeinen läheisyys oli hyvä asia.

Sinikka Tammisen outo tyhjiö
on Tuuve Aron toinen novellikokoelma, ja ensimmäinen Aron teos, jonka olen lukenut. Täytyy sanoa, että olen aivan myyty.

Olen huono lukemaan novelleja, koska kärsivällisyyteni ei aina riitä pohtimaan ja miettimään pienten tarinoiden syvempiä tulkintoja. Aron novelleja lukiessa tuntui kuitenkin, että tarinoista sai paljon irti jo ensimmäisellä lukukerralla, eikä niihin oltu piilotettu mitään tekotaiteellisia symboleja tai piilomerkityksiä lukijan kiusaksi (tai iloksi - riippuen lukijasta!). Eniten nautin Aron novellien tajunnanvirranomaisesta kielestä, yllättävistä loppuratkaisuista ja ironisesta huumorista.

Osa kokoelman novelleista on jopa novellien mittapuulla lyhyitä, vain pari kolme sivua pitkiä. Kokoelman urbaaneissa novelleissa tavalliset ihmiset joutuvat epätavallisiin tilanteisiin ja joutuvat tekemään tärkeitä päätöksiä tai vaikeita ratkaisuja. Sinikka Tamminen syö Budapest-karkkeja ja soittelee masentuneena yöllisiä puheluita sattumalta valitsemilleen ihmisille. Riittaa taas ei voisi vähemmän kiinnostaa 2,5 miljoonan euron lottovoitto, mutta onneksi rahan jakajia riittää. Ulla kyllästyy muumimukien kolinaan lesbokommuuninsa vauvantekohankkeessa ja päättää "eheytyä" heteroksi. Paras novelli oli mielestäni "Kalle", jossa hurmaavaan Helenaan ostoskeskuksessa rakastunut päättäväinen nimihenkilö ei voi uskoa, että rakkauden kohde voisi olla kiinnostunut kenestäkään muusta kuin hänestä.

Uuden hyvän kirjailijan löytäminen on aina yhtä ihanaa! Hipsin saman tien tämän luettuani kirjastoon ja lainasin Tuuve Arolta kolme muuta teosta luettavien kirjojen pinoon. Lisää Aroa siis luvassa!

Tuuve Aro: Sinikka Tammisen outo tyhjiö. Gummerus. 2001.

Linkit:
Kiiltomato: "Kunnon kabaree"
HS kirjat: "Sketsiteatterin elkeet"
Gummerus: Sinikka Tammisen outo tyhjiö
WSOY: Tuuve Aro

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä vinkkauksesta! Olen myöskin huono lukemaan novelleja ja olen niitä lukenut ylipäänsä tosi vähän elämäni aikana. Mutta tämä vaikuttaa sellaiselta novellikokoelmalta, joka voisi olla hyvin helposti lähestyttävä. Pääsi kirjastolistalleni!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla, tämä sopii nirsommallekin novellilukijalle!

    VastaaPoista