perjantai 9. tammikuuta 2015

Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia

Japanilaissyntyisen Hiroko Motain kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Miljoona biljoona joulupukkia tarttui joulun alla kirjastosta mukaan, kun olin lukenut mm. Valkoisen Kirahvin arvion kirjasta.

Valloittava, oivaltava ja yllätyksellinen joulutarina tarjoaa vaihtoehtoisen selityksen joulupukkimyytin ikuiselle logistiselle ongelmalle: kuinka yksi joulupukki muka ehtii jakaa lahjat kaikille maailman lapsille? Ei hän ehdikään, myöntää Motain tarina. Joulupukki huomasi jo kauan sitten, että lasten lukumäärä maailmassa vain kasvaa ja hänellä on jouluisin aivan liian kiire. Niinpä hän pyysi Jumalalta (joka on kirjassa kuvattu kuuseksi), että tämä tekisi hänestä kaksi joulupukkia. Toive toteutui. Kun kaksi ei enää riitä, tarvitaan neljä. Lopulta joulupukkeja on miljoona biljoonaa.

Ongelmaksi muodostuu se, että monistettaessa joulupukit pienenevät, kunnes lopulta he ovat niin pieniä, ettei heitä pysty ihmissilmin erottamaan. Pikkuruiset joulupukit eivät jaksa enää edes nostaa lahjapaketteja, joten he pistävät aikuiset asialle: joka joulu mikroskooppisen pienet joulupukit kiipeävät maailman aikuisten korvanlehdille ja kuiskaavat: "Anna lapselle lahja." Ja aikuiset tottelevat.

Miljoona biljoona joulupukkia romuttaa rohkeasti perinteisen joulupukkimyytin. Aivan pienille lapsille kirja ei ehkä sovikaan, koska vaarana on se, että usko siihen yhteen, ainoaan ja oikeaan joulupukkiin saa melkoisen kolauksen. Kirjan joulupukkikäsityksestä voi toki jutella lapsen kanssa viimeistään siinä vaiheessa, kun tällä herää kysymyksiä tai epäilyksiä joulupukin olemassaolosta. Tai jos lapsi on jo hoksannut, että aikuisethan ne lahjat antavat eikä mikään joulupukki, niin tähän tarinaan vetoamalla jouluun voi ehkä vielä luoda ripauksen taikuutta.

Meillä 2-vuotias lukija ei varsinaista tarinaa jaksanut sen kummemmin pohtia tai tulkita, mutta kuvat häntä kyllä kiinnostivat. Erityisesti aukeama, jolla neljä pientä joulupukkia istuvat saunan lauteilla, piti tutkia tarkkaan. Yhdellä joulupukeista näyttää olevan vaikeuksia päästä kipuamaan ylälauteelle, ja tästä tyttäreni oli kovasti huolissaan. :)


Myös aukeama, jolla joulupukkeja on miljoona, teki suuren vaikutuksen ("PAAAAALJON joulupukkeja!").


Motain tarina on yksinkertainen, mutta kiehtova, ja Maijalan liituväripiirroksista tulee aikuislukijallekin lapsuus mieleen.

Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia. Schildts & Söderströms. 2014. 40 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: Million Billion Santa Clauses
Suomentaja: Mirjam Ilvas

Schildts & Söderströms: Miljoona biljoona joulupukkia

2 kommenttia:

 1. Minusta tämä on ihan superhyvä! Ja meillä luettiin kirjaa myös 2-veelle ja tykkäsi kovasti. Tosin meillä ei se joulupukkiin uskominen ole mikään issue.
  Saunanlaudekuva on mahtava ja myös se tähtikirjoitus :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ristiriita kirjan tarinan ja aiemmin kerrottujen joulupukkisepitysten välillä ei onneksi vielä 2-vuotiaalle valkene. :D

   Poista