keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Amos Oz: Meri on sama

Yleensä en avaa suutani: pelkään tosissani, että ryhtyessäni vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta saatan itsekin sortua puolinaisuuksiin. Kiukku johtaa harhaan. Totta kai minä kunnioitan urheaa lasta joka huutaa Kuningas on alasti! samaan aikaan kun kansa hurraa eläköötä kuninkaalle. Mutta nyt kaikki tässä valtiossa kiljuvat että kuningas on alasti, ehkä lapsen pitäisikin jo huutaa vaihteeksi jotain muuta tai sanoa sanottavansa ääntään korottamatta.

Metafiktio on voimakas tehokeino, joka järisyttää lukijan luomaa mielikuvitusmaailmaa murtamalla raja-aitoja fiktion ja todellisuuden välillä. Postmodernistiselle tyylilleen uskollisena myös Meri on sama rikkoo perinteisiä kirjallisuuden normeja kerrontatyyliltään. Kertoja itse on yksi henkilöhahmoista, mutta hänen roolinsa rajoittuu tarinan eteenpäin viejään, tapahtumiin juuri ja juuri osallistuvaan ulkopuoliseen tarkkailijaan. Myös kirjailija itse on sijoitettu tarinaan mukaan. Kirjan henkilöt kirjoittavat Amos Ozille osoitettuja kirjeitä, jossa he antavat kirjailijalle neuvoja kirjoitusprosessia varten.

Teoksen lajityyppiä ja genreä on vaikea määritellä. Onko Meri on sama romaani? Ehkä. Teos seuraa useiden henkilöhahmojen elämää ja ihmissuhteiden kehitystä. Yhtä hyvin teos voisi olla runo, tai oikeastaan postmoderni runokokoelma. Kerrontaa jaksottavat polveilevat riimit, lyhyet unenomaiset kappaleet ja loppusointuja myöten valmiit, "perinteiset" runot. Kustantajat ja kirja-arvostelijat eivät näytä pääsevän yksimielisyyteen teoksen luokittelusta. Kiiltomato kutsuu teosta "runokertomukseksi", kun taas Ozin suomalaisen kustantajan mielestä teos on "proosan ja lyriikan rajoja rikkova". Wikipedia taas kuvailee teosta itsevarmasti sanoilla "suorasanaiseen runomuotoon kirjoitettu romaani". Mutta luokittelusta viis, kaikenlaisten rajojen rikkominenhan on vain virkistävää!

Teoksen maailmaa katsotaan mm. Albertin näkökulmasta, joka viihdyttää itseään eläkepäivillään etsimällä porsaanreikiä virallisista sopimuksista. Albertin poika, Rico, lähtee yllättäen matkalle Tiibetiin etsimään itseään tai pakenemaan kuolleen äitinsä, Nadjan, haamua. Välillä kerrontaa ohjailee Ricon nuori vaimo, Dita, joka menettää asuntonsa ja järkyttää Albertin maailmaa ja moraalikäsityksiä muuttamalla tämän luo.

Amos Oz on yksi tunnetuimmista israelilaisista kirjailijoista. Hänen teoksensa huokuvat paikallista väriä ja kulttuuria, mutta politiikan sijaan etusijalle asetetaan yksittäisten ihmisten elämä - halut, pelot ja surut.

Amos Oz: Meri on sama. Tammi. 2002.
Hepreankielinen alkuteos: Oto ha-yam
Suomentajat: Kristiina Lampola ja Mikko Rimminen

Kiiltomato: "Meri on sama, meri on hiljaa"
Wikipedia: Amos Oz

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti