keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Marguerite Yourcenar: Alexis: Turhan taistelun kuvaus

Tämä kirjeeni on eräänlainen selitys. Toivon, ettei siitä tule puolustuspuhetta. En ole kyllin hullu toivoakseni hyväksyntää, en edes suvaitsevaisuutta: se olisi liikaa vaadittu. Haluan vain tulla ymmärretyksi. Ja yhtä aikaa tajuan, että se on aivan sama asia, että sekin on jo paljon vaadittu. Olen kuitenkin saanut teiltä niin paljon ymmärrystä pienissä asioissa, että tunnen itseni lähestulkoon oikeutetuksi saamaan sitä myös suurissa.

Marguerite Yourcenarin romaanista tekee erityisen mielenkiintoisen se, että se on kirjoitettu alun perin jo 1920-luvulla. Tämä näkyy romaanihenkilöiden käyttäytymisessä ja miljöön kuvauksessa, mutta antaa myös täysin erilaisen näkökulman romaanin aiheeseen.

Romaani on Alexisin kirje vaimolleen Moniquelle, jossa Alexis pyrkii selittämään, miksi hänen täytyy jättää vaimonsa etsiäkseen todellista minäänsä ja pyrkiäkseen elämään täysin rehellisenä itselleen. Valtavirrasta poikkeava seksuaalisen suuntautuminen oli 1920-luvulla vielä niin vaiettu asia, myös mainettaan vaalivissa aristokraattisissa hienostopiireissä, ettei Alexiskaan missään vaiheessa pysty edes antamaan nimeä tälle omaan identiteettiinsä niin olennaisesti kuuluvalle piirteelle.

Huolimatta romaanin iästä, sen aihe tuntuu edelleen hyvin ajankohtaiselta. Alexis pyrkii aluksi elämään kulttuurin normien mukaisesti ja kieltää itseltään sen, mitä hän on oppinut pitämään syntinä. Naimisiinmenolla ja lapsen hankkimisella hän yrittää todistaa sekä itselleen että läheisilleen olevansa pohjimmiltaan "normaali" ihminen. Vaimolleen kirjoittamassa kirjeessä Alexis käy läpi elämänsä tärkeimpiä tapahtumia ja psykologisia käännekohtia pyrkiessään perustelemaan päätöstään.

Herkkä ja taidokkaasti kirjoitettu kaapista ulostulotarina 1920-luvulta.

Marguerite Yourcenar: Alexis: Turhan taistelun kuvaus. Like. 2001. 109 sivua.
Ranskankielinen alkuteos: ALEXIS ou le Traité du Vain Combat
Suomentaja: Jussi Lehtonen

Like: Alexis: Turhan taistelun kuvaus
Kiiltomato: "Turha taistelu itsensä hyväksymisestä"

Katso myös nämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti