tiistai 7. syyskuuta 2010

Booker-palkinto 2010

Englanninkielinen maailma saa taas uuden bestsellerin, kun Man Booker-palkinto jaetaan 12.10. Tänään julkaistiin kuusi ehdolla olevaa romaania, eli ns. 'lyhytlista' (shortlist). Booker-palkinnon saaneet ja ehdolla olleet romaanit ovat yleensä taattua tavaraa: loistavia lukuromaaneja, joista pidän ainakin itse enemmän kuin Nobel-palkittujen kirjailijoiden tuotannosta (hyviä epäilemättä nekin, mutta usein vaikeita ja vakavia). :P

Viime vuonna ehdolla oli mm. Sarah Watersin loistava The Little Stranger (suom. Vieras kartanossa). Toissa vuonna taas Aravind Adigan The White Tiger (suom. Valkoinen tiikeri) voitti Bookerin. Vuoden 1997 Booker-palkinto puolestaan meni ansaitusti Arundhati Royn The God of Small Things -romaanille (suom. Joutavuuksien jumala). Kestoehdokkaita ovat vuosi toisensa jälkeen mm. Iris Murdochin, Doris Lessingin, Kazuo Ishiguron ja Salman Rushdien romaanit.

Tämän vuoden kuusi ehdokasta ovat itselleni tuntemattomampia enkä ole onnistunut lukemaan yhdeltäkään näistä kirjailijoista vielä yhtään ainutta kirjaa. Ehdolla ovat siis:

Peter Carey: Parrot and Olivier in America
Emma Donoghue: Room
Damon Galgut: In a Strange Room
Howard Jacobson: The Finkler Question
Andrea Levy: The Long Song
Tom McCarthy: C

Näistä Emma Donoghuen Room kuulostaa ehkä oudoimmalta. Romaani kertoo äidistä ja 5-vuotiaasta Jack-pojasta, jotka elävät vangittuna pienessä huoneessa. Jack ei ole koskaan ollut huoneen ulkopuolella ja uskoo, että TV:ssä näkyvät asiat ja muu maailma onkin vain keksittyä satua. Kun heidän häiriintynyt vanginvartijansa katkaisee huoneesta sähköt, Jack ja hänen äitinsä joutuvat kehittämään epätoivoisen pakosuunnitelman.

Roomia ei ainakaan lähikirjastosta löydy (vielä...), mutta nappasin mukaani Andrea Levyn The Long Songin. Oletteko muut lukeneet ehdolla olevia kirjoja tai muita näiden kirjailijoiden teoksia? Mitä piditte?

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus:) minä en ole lukenut (en ole tainnut kuullakaan) yhdenkään ehdokkaan kirjaa. Muutama noista vaikuttaa kuitenkin mielenkiintoiselta ja minäkin yleensä tykkään Booker-palkituista kirjoista kovasti. esim. Joutavuuksien jumala ja Valkoinen tiikeri on kaksi kirjaa, jotka olen lukenut nyt kesänä aikana ja molemmat olivat hyviä:)

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut mitään keltään noista, mutta Donoghuen kirjaa on ylistetty sen verran paljon että sen ainakin aion lukea!

  VastaaPoista
 3. SaSo, meillä taitaa olla aika samanlainen kirjamaku! Tai ainakin blogissasi on todella paljon kirjoja, joita olen itsekin lukenut ja joista olen pitänyt. :)

  Satu, minulla on näköjään Donoghuen vanhempi romaani Slammerkin ihan omassa kirjahyllyssä, mutta se on vielä osa luettavien kirjojen piiiitkää listaa. Room tosiaan kiinnostaa, toivottavasti sitä saa pian jostain muualtakin kuin nettikaupoista.

  VastaaPoista
 4. Kyllä! Voin julistaa tietäväni yhden kirjailijan tältä listalta: Emma Donoghue. Olen lukenut häneltä Kissing the Witch -satukokoelman ja Zephyrinkin mainitsema Slammerkin odottaa lukuvuoroaan hyllyssä. Room kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta, että sekin kyllä pitää jossain vaiheessa lukea.

  VastaaPoista