lauantai 18. kesäkuuta 2011

Maksaisitko Potterista 27 500 dollaria?

Lueskelin tässä muutamaa englanninkielistä kirjoihin liittyvää blogia ja eksyin nettikirjakauppa AbeBooksin sivuille lukemaan juttua harvinaisista kirjoista. Eikä mistä tahansa harvinaisuuksista vaan romaanien viimeistelemättömistä luonnosversioista, pienen piirin arvostelukappaleista; niistä, joista puuttuu vielä kustannustoimittajan viimeiset punakynämerkinnät ja jotka ehkä tarjoavat eräänlaisen ikkunan kirjailijan kirjoitusprosessiin ja kirjan aiempiin vaiheisiin. Kuulostaa mielenkiintoiselta; mikäpä olisi erikoisempi lahja jostain tietystä teoksesta pitävälle kuin kirjan käsikirjoituksen hiomaton, varhaisempi versio: sehän peittoaa kaiken maailman ensipainoksetkin mennen tullen!

Keräilyaarteella on ruma kansi
Viimeistelemättömät vedokset ovat ilmeisesti kuumaa keräilykamaa, mutta enimmäkseen yksittäiskappaleina myytävien tekstien hinta liikkuu sen verran huikeissa lukemissa, että ei niitä kenellekään veljenpojan koiran kaimalle noin vain viitsi ostaa nimipäivälahjaksi. ;) Mutta olisihan se mielenkiintoista lukea, miltä esimerkiksi erään velhopojan seikkailut sarjan kolmessa ensimmäisessä osassa näyttivät ennen niiden viimeistelyä lopulliseen kuosiinsa! Mutta se hinta... Huolimatta siitä, että tuotekuvauksessa mainostetaan, että setti on ehkä harvinaisin mahdollinen keräilykokonaisuus mitä tulee Pottereihin (Bloomsbury ei edes tehnyt vastaavia koevedoksia sarjan muista osista), ja myös siitä, että ainakin kolmannen osan koevedoksen juoni eroaa julkaistun kirjan juonesta (miten, kysyy utelias!), niin 27 500 dollaria (19 200 euroa ja risat) on jo melkoinen hinta Pottereista! :)

5 kommenttia:

 1. Voi! On siinä kirjoilla hintaa, mutta olisipa mielenkiintoista päästä niitä lukemaan :) Tai jos joku toinen edes lukisi ja kertoisi tosiaan, millaiseksi Rowling kirjat alunperin ajatteli. Olisikohan sarjan kulku oleellisesti muuttunut, jos juoni olisi saanut/voinut jäädä alkuperäisen kaltaiseksi? :)

  VastaaPoista
 2. Maksaisin, jos olisin törkeän rikas. No, edes suht. rikas. No, niin rikas, että säästötilillä on parikymmentä tuhatta ekstraa, joita ei ihan heti tarvita takaisin. Mutta miettikää, mikä sijoituskohde: tuo kappale tulee tulevaisuudessa luultavasti maksamaan vielä enemmän.

  Ehkäpä tuo omistajan suku on kultturellia hyväntekijäporukkaa (peukut pystyyn!), joka antaa jossain vaiheessa tuon kappaleen jollekin kirjastolle, vaikka Cambridgeen tai Oxfordiin tutkittavaksi. Sitten sen lukijayleisö on edes hieman laajempi.

  VastaaPoista
 3. Maija, erityisesti sarjan loppupään kirjoista olisi mielenkiintoista tietää, miten juoni on kehittynyt eri versioissa ja vaiheissa!

  Kirsi, niinpä! :)

  Hreathemus, tottahan se on, että on sitä suurempiakin summia maksettu keräilyesineistä. Mutta harmi jos tällaista aarretta pidetään jossain lukkojen takana vitriinissä - varmasti moni fani olisi kiinnostunut teoksesta ihan lukumielessäkin!

  VastaaPoista
 4. Taidan olla outo, mutta tunnustan, etten ole lukenut yhtään Harry Potteria.

  VastaaPoista