torstai 18. elokuuta 2011

Alison Bechdel: Lepakkoelämää III

Syksyn ensimmäinen ja henkilökohtaisesti yksi odotetuimmista uutuuksista on nyt virallisesti luettu! Alison Bechdelin Lepakkoelämää -sarjan kolmas osa jatkaa saman ystäväporukan edesottamuksien kuvailua kuin aiemmat kaksi osaa. Hulvatonta huumoria, sukupuolistereotypioiden rikkomista ja poliittista satiiria mahtuu tähänkin osaan yllin kyllin.

Koska kokoelmassa käsitellään (enimmäkseen) lesboporukan elämää, takakannen vertaus Suomessakin tunnettuun L-koodiin on tietenkin lähes pakollinen. Minusta kokoelma muistuttaa (nimeä myöten!) enemmän Sinkkuelämää-sarjaa, sellaisena poliittisesti värittyneenä sateenkaariversiona. ;) Lisäksi sen teemoja vaivaa sama trendi kuin Sinkkuelämää-sarjan myöhempiä kausia: juuri kukaan ei ole enää sinkku. Tässä kolmannessa osassa rekisteröidään ahkerasti parisuhteita, hankitaan lapsia ja pohditaan kasvatusongelmia. Niissä muutamissa vannoutuneissa sinkuissa ympärillä tikittävät biologiset kellot herättävät tietenkin hämmennystä:


Kokoelmasta käy myös hyvin ilmi se, miten suuri rooli politiikalla on USA:ssa ja miten poliittinen kysymys seksuaalisuus siellä on. Kokoelman poliittiset tapahtumat ovat sikäli jo vanhentuneita, että se sijoittuu vuosituhanteen vaihteeseen. Politiikan seuraaminen on ystäväporukalle arkipäivää ja esimerkiksi Bushin valinta presidentiksi Floridan vaaliskandaalin myötä on hyvä syy masentua ja hakea psykiatrista apua! Näin taas varaudutaan Y2K:n ongelmiin vuodenvaihteessa:


Pidän Bechdelin tyylistä, siitä donrosamaisesta piirteestä, että ruuduista löytyy välillä yllättäviä yksityiskohtia ja "sivujuonia". Samalla kun käydään syvällistä keskustelua lähes puolet ruuduista peittävissä puhekuplissa, voi ruutujen alavasemmassa nurkassa olla meneillään vaikkapa pillerinsyöttöoperaatio koiralle, jota ei välttämättä huomaa, jos keskittyy vain stripin "pääjuoneen". :)

Lepakkoelämää III ei vedä vertoja Bechdelin Hautuukoti -teokselle, mutta on silti ehdottomasti tutustuminen arvoinen!

Alison Bechdel: Lepakkoelämää III. Like. 2011. 108 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: The Essential Dykes to Watch Out For
Suomentaja: Tarja Sahlstén

Linkit:
DykestoWatchOutFor.com [in English]
Like: Lepakkoelämää III
Like: Alison Bechdel

6 kommenttia:

 1. Minulla menee osa, samannäköisistä henkilöhahmoista tosi helposti sekaisin. Muuten tykkään tästä sarjasta. Kaikkea en ihan ymmärrä, esimerkiksi ruudun vieressä olevia pieniä huomatuksia, kelle jokin juttu on tarkoitettu piikiksi, mutta en anna niiden häiritä. :)

  VastaaPoista
 2. Heippa! Nyt täytyy kyllä mainita, että aivan ihana taustakuva blogissasi! Pisteet kotiin! Syksyä odotellessa.. :)

  VastaaPoista
 3. Politiikka on aihepiiri, joka kiinnostaa minua, koska se vaikuttaa kaikkeen ja ymmärrän hyvin, että Bushin valinta aikanaan saattoi hyvinkin viedä monet masennuksen partaalle.

  Olen joskus miettinyt Bechdelin kirjojen lukemista, mutta olisi varmaan parasta aloittaa ensimmäisestä? :)

  VastaaPoista
 4. Hanna, samat "piikit" menevä minulta ohi, taitaa olla jotain Bechdelin sisäpiirin vitsejä... Tämän osan henkilöhahmoissa pysyi suunnilleen kärryillä, kunnes mukaan tuli jotain aiempien osien ex-tyttöystäviä. Ne kuviot menivät vähän ohi. :)

  Gammur, kiitos!! :) Mukavaa syksyä!

  Katja, kannattaa tutustua jos politiikka - erityisesti USA:n sellainen - kiinnostaa! Osat ovat periaatteessa itsenäisiä, mutta henkilöhahmot muistaakseni esitellään ekassa osassa perusteellisemmin. Kannattaa myös kokeilla Bechdelin Hautuukoti-sarjakuvaa. Se on aika erilainen kuin nämä Lepakkoelämää-sarjan kokoelmat, mutta edustaa Bechdeliä parhaimmillaan! :)

  VastaaPoista
 5. Minä pidin aivan älyttömästi hautuukodista, mutta Lepakkoelämää II ei enää innostanut ja jäi kesken.

  Aloita Katja Hatuukodista, se on UPEA!

  VastaaPoista
 6. anni, Hautuukoti paini tosiaan ihan eri sarjassa kuin Lepakkoelämää-kokoelmat. :)

  VastaaPoista