keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Murakamin maraton

Fanit ovat tottuneet siihen, että Haruki Murakamilta ilmestyy aina noin parin vuoden välein jotakin - oli se sitten novellikokoelma, romaani tai vaikkapa muistelmateos maratonjuoksusta. Alun perin vuonna 2004 julkaistun lyhyen After Dark -romaanin jälkeen seurasi kuitenkin Murakamin julkaisutahdissa pitkä, viiden vuoden hiljaisuus ennen uutta romaania. Tuona aikana Murakami oli kuitenkin salaa työstänyt maratonpituista romaania. Salaperäisesti nimetty järkäle 1Q84 (japaniksi ichi-kyu-hachi-yon) julkaistiin japaniksi kolmessa osassa vuosina 2009-2010.

Murakami itse on kuulemma ärsyyntynyt siihen, miten hänen teostensa yksityiskohtaiset juonet vuotavat aina jo etukäteen julkisuuteen, ja taitaapa itse teoksiakin löytyä netistä piraattiversioina. Niinpä 1Q84:sta ei kerrottu etukäteen medialle ja faneille juuri mitään. Salaperäisyydestä huolimatta (tai juuri sen takia!) romaania varattiin jo ennakkoon huikeita määriä. Japanilaiset kriitikot ovat tykänneet ja 1Q84 on jo ehditty nimetä Murakamin kirjallisen uran pääteokseksi!

Nyt kun japania taitavat lukijat ovat saaneet tutustua kirjaan, olisi tietysti meidän muiden, kielitaidoiltamme rajoittuneempien vuoro. Lähes tuhatsivuisen, yhdessä osassa julkaistavan romaanin englanninkielistä käännöstä saa kuitenkin odotella kiltisti vielä tämän vuoden lokakuun loppupuolelle. Ja suomenkielistä... en tiedä onko sitä tulossakaan. Kafka rannalla sai kyllä Suomessakin hyvän vastaanoton, mutta muuten Murakamia on suomennettu aika nihkeästi. Vain kaksi teosta, Suuri lammasseikkailu ja Sputnik-rakastettuni, ovat päässeet suomalaisten kustantamojen käännöskirjaseulasta läpi.

Joka tapauksessa odottelen jo englanninkielistä käännöstä innolla! Murakamin novellit ovat novellien parhaimmistoa ja romaanit koukuttavia taidonnäytteitä, joten täytyyhän tuhatsivuisen, outonimisen tiiliskivenkin olla odottamisen arvoinen! :)

Lisää aiheesta täällä:
The New Dork Review of Books: "Who Is This Haruki Murakami Fella?"
Wikipedia: 1Q84

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä tietoiskusta! Vaikka olen lukenut Kafka rannalla ja plärännyt muita Murakameja ja aion ne joskus lukeakin, en tiennyt ollenkaan kirjailijan taustoista. Kiitos sinun, nyt tuo uusin salaperäinen romaani alkoi todella houkuttaa! Vaan eipä sitä minunkaan japanin taidolla lueta. ;)

  VastaaPoista
 2. Minäkin kiinnostuin miehestä kirjojen takana vasta sen jälkeen, kun olin lukenut Murakamin tuotantoa laajemminkin. Mielenkiintoinen tapaus, täytyy kyllä sanoa... Kirjoittamisen ohella Murakami mm. juoksee ultramaratoneja, eli viikkoja tai kuukausia kestäviä juoksukilpailuja!

  VastaaPoista
 3. Nyt kyllä kannattaisi ruotsinkieltä opiskella koska 1Q84 1. ja 2. kirjat on ruotsiksi jo käännetty ja minulla kirjastosta lainassa! En poistu kotoa ennenkuin olen ne lukenut.

  VastaaPoista
 4. Apua, ovatpas ruotsalaiset olleet tehokkaita! Ei taida ruotsin kielen taitoni riittää tämän lukemiseen... Englanninkielinen ilmestyy lokakuun lopulla, ehkä jaksan odotella sitä. ;)

  VastaaPoista