Siirry pääsisältöön

Joululahjavinkkejä

Päätin tehdä listan omista kirjallisista joululahjavinkeistäni. Rajailin vähän myös kohderyhmiä kirjoille, jos se helpottaisi jonkun valintaa. :) Kaikki listan kirjat ovat allekirjoittaneen lukemia ja hyväksi havaittuja; oma arvioni löytyy klikkaamalla kirjan nimeä.

Andreï Makine: Tuntemattoman miehen elämä. Ehkä paras tänä vuonna lukemani kirja. Suosittelen kaikille, kirjamausta riippumatta!

Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman tai Kauimpana kuolemasta. Niille, joilla on jo sofioksaset ja riikkapulkkiset. (Tosin niillä saattaa olla myös elinahirvoset.)

Torgrim Eggen: Sisustaja. Tyylitaitureille ja minimalistisen sisustuksen ystäville.
Torgrim Eggen: Kaksoset. Vastarintaliikkeitä ihannoiville. Che Quevara -julisteen omistaville.

Alison Bechdel: Hautuukoti - tragikoominen perheeni. Itseään etsiville kirjallisuuden opiskelijoille. Mullan alla -sarjan faneille.

Tahmima Anam: Kulta-aika. Äideille.

Alaa-al Aswani: Yacoubian-talon tarinat. Egyptin matkailijoille ja muille nyky-Egyptistä kiinnostuneille.

Sami Hilvo: Viinakortti. Niille, joiden mielestä Mannerheimin mahdollinen homous ei olekaan kansallinen häpeä. Brokeback Mountainista vaikuttuneille.

Tuuve Aro: Sinikka Tammisen outo tyhjiö. Ihmisille, jotka eivät yleensä lue novelleja.

Olli Jalonen: Poikakirja. 1950-luvun pojille.

Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne. Japanilaisuuteen hurahtaneille.

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina. Mysteerien, salaisuuksien ja sisäoppilaitosten ystäville, joita ei pieni scifin häivähdys säikäytä.

Haruki Murakami: Kafka rannalla. Myyttien ja hyvien lukuromaanien ystäville. Vaihtoehtotodellisuuksia kaipaaville.

W. G. Sebald: Vieraalla maalla. Kulturelleille isovanhemmille.

Kommentit

  1. kivoja vihjeitä http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Olipas hyvä vinkkilista! Olen lukenut melkein kaikki vinkkaamasi kirjat ja suosituksesi ovat mielestäni oikein osuvia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

100 on hyvä numero, hän ajatteli, se on tasapainoinen luku. Sillä on neljä jalkaa, se tuoksuu Omolle ja se on kissa. Niinpä Jonas osti appelsiineja. Hän osti niitä neljä, yhtä monta kuin kissalla on jalkaa, ja saippuaa, samanlaista kuin mitä mummolassa oli ollut hänen lapsuudessaan. Vihreää ja mäntysuovan tuoksuista. Tällaisen saippuan olemassaolon Jonas ehdottomasti hyväksyi, ei pelkästään sen nostalgia-arvon takia vaan myös yleisen hygienian. Tämä on ensimmäinen kirja, jolla osallistun Sivumennen-podcastin ja -blogin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea vuoden aikana 12 vielä lukematonta kirjaa omasta hyllystä. Miki Liukkosen Lapset auringon alla on odottanut hyllyssä lukemistaan jo useamman vuoden ajan, muistaakseni ilmestymisvuodestaan (2013) lähtien. Liukkonenhan on oululainen kirjallisuuden enfant terrible ; nuoren, boheemin, vähän hullun rappiorunoilijan perikuva, joka väitti - kenties vain puolivakavissaan - uudistavansa suomalaisen kirjallisuude