perjantai 22. huhtikuuta 2011

Päivä 22 - Oman kirjahyllyn suosikkeja

Kaikenlaisia kirjoja on tullut vuosien aikana haalittua omaan kirjahyllyyn asti ja vähän turhan moni hyllyn asukeista on vielä lukematta. LibraryThingin mukaan hyllyistä löytyy 266 kirjaa, joista peräti 90 on vielä luettavien listalla. Sarjassamme turhaa, mutta kummallisen kiehtovaa triviaa: jos kirjani pinottaisiin yhteen pinoon, siitä tulisi yhtä korkea kuin Stonehenge, eli n. 7,5 m korkea pino. Tämänkin tiedon tarjoaa LibraryThing. :)

Suosikkeja mahtuu joukkoon useitakin, mutta esittelen kuitenkin tässä kolme erikoisempaa ja minulle henkilökohtaisesti tärkeää kirjaa. 

Ensimmäinen on Steve McCurryn The Unguarded Moment. Kyseessä on oikeastaan valokuvakokoelma, joissa on McCurryn ottamia kuvia ympäri maailmaa, erityisesti Kaakkois-Aasiasta. McCurryn valokuvat ovat todella vaikuttavia ja hätkähdyttäviä - tunnetuin on varmastikin afgaanityttöä esittävä The Afghan Girl. Kirja on minulle tärkeä myös sen vuoksi, että olen saanut sen lahjaksi tyttöystävältäni (josta tulee viikon päästä virallisesti vaimoni!). :)

Toinen tärkeä ja ehkä kirjahyllyni luetuin ja rähjäisin kirja on J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Ostin kirjan vuonna 2001, kun olin käynyt katomassa Sormuksen ritarit -elokuvan. Opuksen pienenpientä pränttiä tuli sitten tihrustettua useampaan kertaan ja Keski-Maan karttaakin on aikoinaan piirrelty, kuten kuvan taustalla näkyy... :)

Kolmas erikoisuus on J. K. Rowlingin Harry Potter and the Goblet of Fire. Ei siksi, että kirja nyt olisi jokin harvinaisuus lukutoukkien kirjahyllyissä (ei varmasti ole!) tai siksi, että se olisi suosikkini Potter-sarjasta, vaan siksi, että kyseessä on outo piraattikopio! Teksti on painettu jollekin WC-paperia vain hieman paksummalle paperille, kappaleet ovat siellä täällä vinossa ja sanoja on jäänyt sivureunojen ulkopuolelle. Ja ennen kuin pöyristytte ja syytätte minua piratismin kannattajaksi niin puolustaudun sanomalla, että se on hankittu eräästä nimeltämainitsemattomasta aasialaisesta maasta, jossa niitä aitoja ja oikeita Pottereita oli vaikea löytää ja kiusaus ostaa edes joku Potter ylitti muut moraaliset kysymykset... :)

Kirjan ilmestyessä vuonna 2000 olin 9. luokalla enkä ollut lukenut vielä yhtäkään Potteria. Kaverini oli kuitenkin löytänyt tällaisen kappaleen Goblet of Firestä ja suositteli sitä. Ensimmäinen Potterini oli siis tämä, sarjan 4. osa, ja vieläpä juuri tämä piraattipokkari. Loistava tarina jätti kirjan epämääräisen ulkoasun ja vieläkin epämääräisemmän alkuperän varjoonsa ja sarjan alkuosat piti sitten tietenkin löytää mahdollisimman pian. Ne tosin taisivat olla ihan virallisia painoksia, mutta piraatti-Potter on jäänyt kuriositeettina hyllyyn.

2 kommenttia:

  1. Paljon onnea naimisiinmenon johdosta! :) (käytän uppiniskaisesti tuota heteroiden pyhää ilmausta, koska "parisuhteen rekisteröinnin johdosta" kuulostaa aivan karmealta!)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Heh, naimisiinmenosta ja häistä mekin puhutaan, kun tuo "parisuhteen rekisteröinti" kuulostaa niin kuivalta ja viralliselta.

    VastaaPoista